ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
18 Σεπτεμβρίου, 2012
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ
22 Σεπτεμβρίου, 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
18 Σεπτεμβρίου, 2012
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ
22 Σεπτεμβρίου, 2012
Εμφάνιση όλων

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η Γ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου της προηγούμενης Κυριακής 16/9 συνήλθε έκτακτα προκειμένου να συζητήσει το μέλλον της κινητοποίησης των φαρμακοποιών του Ρεθύμνου, μετά και την οριακή απόφαση της ΓΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, να αναστείλει την διαδικασία της διακοπής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που είχε ήδη ξεκινήσει από την 15η του Αυγούστου.

Όπως όλοι γνωρίζουν ,το φάρμακο και το φαρμακείο ευρίσκονται στην κορυφή της κριτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων από την αρχή της οικονομικής , πολιτικής αλλά τελικά και κοινωνικής κρίσης .

Ο λόγος που εφαρμόστηκε, αυτή η συμπεριφορά είναι ότι το 20% της δαπάνης για την υγεία που αφορά το φάρμακο παρουσίασε μια αλματώδη αύξηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη ,αλλά κυρίως γιατί η πολιτική που κατά κανόνα εφαρμόστηκε από μεριάς του ΔΝΤ ,υιοθέτησαν οι φίλοι Ευρωπαίοι και επέβαλαν οι τελευταίες κυβερνήσεις ,είναι πολιτική άμεσης περικοπής των κονδυλίων για υγεία και παιδεία.

Κύριες αιτίες αυτής της αύξησης ήταν :

1.Η αθρόα εισδοχή, νέων φαρμακευτικών μορίων στην διαδικασία της θεραπείας των ασθενών ,και στην Ελληνική αγορά με πολλαπλάσιες τιμές από αυτές των παλαιοτέρων .

Είδαμε ασθενείς, που τα φάρμακά τους κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα, ένα ποσό της τάξεως των 10-20 ευρώ να εξακοντίζουν την απαίτησή τους για κόστος των φαρμάκων τους, σε ιλιγγιώδη ύψη .

2.Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων ,η οποία ποτέ δεν είχε σαν φιλοσοφία την βέλτιστη σχέση …κόστους –αποτελεσματικότητας ,αλλά την εξυπηρέτηση της λογικής οφέλους (φαρμακοβιομηχανίας και παρόχων υγείας) –αποτελεσματικότητας .

3.Η διαφθορά ,που αν και μεμονωμένη ,στον χώρο του φαρμάκου ,συμπληρωνόταν και με την ηθελημένη ή όχι αδιαφορία του ασφαλισμένου, για το βιβλιάριο υγείας του και στο ασφαλιστικό του ταμείο.

Αλήθεια είναι ,πως το φαρμακείο ανέχθηκε την τεράστια αυτή αύξηση της δαπάνης, που κατά κανόνα προκαλούν οι πολιτικές των φαρμ. Εταιρειών και ενισχύουν οι γιατροί που προτείνουν .

4.Ολοσχερής απουσία μηχανισμών ελέγχου.

Η συσσώρευση ελλειμμάτων και όχι μόνο, στο φάρμακο, βρήκε το ασφαλιστικό σύστημα άοπλο από συστήματα ελέγχου ,οπότε και εδώ η εύκολη λύση, των οριζόντιων περικοπών, ήταν η προτιμητέα λύση .

Οι φαρμακοποιοί είδαν νωρίς το πρόβλημα , διαπίστωσαν το αδιέξοδο και γι αυτόν τον λόγο συνεργάστηκαν στην δημιουργία του μηχανισμού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο ,παρά την αντίδραση όλων των άλλων εμπλεκομένων στο φάρμακο (γιατρών, φαρμακοβιομηχανίας.

Είδαμε ότι θα πρέπει το σύστημα να επιβιώσει ,για να μπορεί έτσι και το φαρμακείο να επιβιώσει .

Ακολούθησαν ,ως γνωστό, οι συνεχείς οριζόντιες περικοπές στους προϋπολογισμούς, για το φάρμακο ,οι οποίοι έφτασαν σε επίπεδα Βαλκανικών χωρών ,για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των δανειστών της χώρας .Εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων .Διογκώθηκε η ανεργία .Κατέρρευσε το ασφαλιστικό Σύστημα .

Προφανώς η κυβέρνηση δεν αναφέρεται, έτσι ψυχρά στο θέμα, όχι γιατί δεν το γνωρίζει ασφαλώς, αλλά διότι δεν επιθυμεί να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό .

Απορίας όμως άξιο είναι ,αυτό να μην το κατανοεί και ο επιχειρηματικός κόσμος του Ρεθύμνου ο οποίος εκφράζεται με το Επιμελητήριο .

Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται, ο εμπορικός κόσμος ότι όταν σε μία επιχείρηση, το προϊόν που εμπορεύεται ή η υπηρεσία που παρέχει, δεν αποζημιώνεται έγκαιρα ,αυτή η επιχείρηση κλείνει..

Δεν είναι κατανοητό, πως το Eπιμελητήριο συστήνει στα φαρμακεία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ένα σύστημα που έχει πτωχεύσει και το οποίο δεν χρηματοδοτείται πλέον .

Είναι κατανοητό όμως ότι το κάνει αυτό γιατί το φαρμακείο, σαν επιχείρηση δεν συμμετέχει σε αυτό ,αλλά επίσης κατανοητό γιατί το φάρμακο, σαν εμπόρευμα, έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζει, από τα κοινά εμπορεύματα . Δυστυχώς όμως …και το φάρμακο έχει μια αξία.

Καλούμε λοιπόν και το Εμπορικό Επιμελητήριο, να σταθεί δίπλα μας ,να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια των φαρμακοποιών ειδικά ,αλλά και των υγειονομικών γενικά, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με τα επαρκή κονδύλια ο ΕΟΠΥΥ, γιά να μπορούμε να επιτελούμε απρόσκοπτα το λειτούργημά μας .

Δεν επιθυμούμε να δούμε και φαρμακεία κλειστά λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης, που έχουν περιέλθει .Δεν θέλουμε να δούμε τους υπαλλήλους που απασχολούμε, να βγούν στους δρόμους ,δεν ανεχόμαστε να καταρρεύσουμε από τα χρέη που μας έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ και αδυνατούμε να συνεργαζόμαστε με ένα ασφαλιστικό ταμείο φάντασμα …

Σηζητούμε με την κυβέρνηση ,πιέζουμε την φαρμακοβιομηχανία .

Αγωνιούμε για τους ασφαλισμένους ,που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή ,αλλά δεν οραματιζόμαστε ένα φαρμακείο χωρίς φάρμακα ,να λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον ενός εξαθλιωμένου λαού .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                               Σήφης Σπαντιδάκης       Κώστας Βαρδιάμπασης