ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ 16-01-14
16 Ιανουαρίου, 2014
Επικοινωνιακή καμπάνια: “Φάρμακα μόνο στο φαρμακείο”
17 Ιανουαρίου, 2014
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ 16-01-14
16 Ιανουαρίου, 2014
Επικοινωνιακή καμπάνια: “Φάρμακα μόνο στο φαρμακείο”
17 Ιανουαρίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ & ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

Προς το ΔΣ και τους εκλέκτορες του ΠΦΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

         Είμαι ένας από τους 45 εκλέκτορες που είχα γραφτεί για να μιλήσω στη συνέλευση της περασμένης Κυριακής. Όσο όμως περνούσε η ώρα και άκουγα τους συναδέλφους, να τοποθετούνται, διαπίστωσα για μία ακόμη φορά ότι πολλοί αφενός μεν επαναλαμβάνονται σε αυτά που λέγανε, χωρίς ουσιαστικά να κερδίζουμε κάτι το ουσιαστικό από αυτή τη διαδικασία αλλά πάνω απ’ όλα να μην ακούγονται ούτε από τους συναδέλφους της ΓΣ αλλά ακόμα χειρότερα ούτε από τους συναδέλφους του ΔΣ του ΠΦΣ.

Γιατί η αλήθεια είναι συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΠΦΣ ότι τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια που συμμετέχω ως εκλέκτορας στις ΓΣ του ΠΦΣ με τον τρόπο και τα χρονικά περιθώρια που έχουμε, τις περισσότερες φορές, αυτά που λέγονται απευθύνονται ή σε ώτα μη ακουόντων μια και έχετε μάθει να λειτουργείτε με τον δικό σας τρόπο χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την άποψη της αντιπολίτευσης ούτε και των ολίγων ‘γραφικών’ που καταθέτουν προτάσεις για το λόγο αυτό αποφάσισα αυτά που έχω να σας τα στείλω εγγράφως.

Τι να πρωτοθυμηθώ συνάδελφοι

Α) Τον τρόπο που αντιμετωπίσατε και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε το θέμα των εταιριών (είτε χλευασμός για τα άτομα που πρότειναν κάτι τέτοιο και από την άλλη, οι όποιες μελέτες έγιναν, βλέπε μελέτη Βόλου είτε έμειναν στα συρτάρια του εκάστοτε Προέδρου είτε δεν επικοινωνήθηκαν με τον σωστό τρόπο και έτσι φτάσαμε στο 2014 χωρίς να έχει γίνει κάτι.)

Β) Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. Θυμάμαι σαν να είναι σήμερα τον τρόπο που μας αντιμετωπίσατε όταν φωνάζαμε να είναι Μη Υποχρεωτικός Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τότε κάποιοι από εσάς έλεγαν ότι απασχολείται η συνέλευση για ένα ύψιλον. Σήμερα τα φάρμακα αυτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα διατίθενται από τα S/M.

Γ) Το θέμα του ωραρίου, ένα από τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια και για το οποίο δεν έγινε καμία ουσιαστική μελέτη και προσπάθεια. Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 428 φαρμακεία στην Αττική διευρυμένα, 100 στη Θεσσαλονίκη, 30 στο Ηράκλειο και ούτω καθ’ εξής. Σαν ΦΣΗ σας είχαμε στείλει έγγραφο, και προτείναμε να εφημερεύουν κάθε Δευτέρα και Σάββατο το 25% των φαρμακείων. Γεγονός το οποίο είχαμε γνωστοποιήσει στον τότε υπουργό κ. Λοβέρδο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του στο Ηράκλειο και στην οποία όπως μας απήντησε τη βρήκε αρκετά καλή πρόταση. Η πρόταση αυτή ούτε καν συζητήθηκε.

Δ) Να μιλήσω για τον τρόπο που χειριστήκαμε τις απεργίες και την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους. Φαρμακεία 2 και 3 ταχυτήτων – ατομικές συμβάσεις – ένας κλάδος πολυδιασπασμένος με αρκετούς συναδέλφους στα όρια της οικονομικής καταστροφής και το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων στα όρια του ψυχικού και ηθικού ευτελισμού.

         Μπορώ να θυμηθώ και να σας αναφέρω δεκάδες περιστατικά. Αυτό που όμως που ζητούσα ζητάω και θα εξακολουθώ να ζητάω είναι ότι πρέπει επιτέλους να διδαχτούμε από τα λάθη μας μήπως μπορέσουμε και σωθούμε από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Η προχθεσινή παρουσία του υπουργού υγείας στη ΓΣ του ΠΦΣ, που οι περισσότεροι από εμάς αποκομίσαμε την αίσθηση ότι ήταν τουλάχιστον, εν γνώσει της πλειοψηφίας των μελλών του ΔΣ του ΠΦΣ, έδειξε πως κερδίσαμε μια μικρή αναβολή για την λήψη μέτρων που έχουν προαποφασιστεί και μιλώ για το ποσοστό κέρδους, τα ΜΥΣΥΦΑ, το ωράριο. Για τίποτα από αυτά δεν έπεισε την πλειοψηφία των μελών της ΓΣ ο υπουργός ότι δεν θα συμβούν, μετά το τέλος της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση και μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ακόμα και αν έτσι είναι τα πράγματα, για αυτό το μικρό διάστημα που φαίνεται πως κερδίσαμε ας ‘απαιτήσουμε’ από τα αρμόδια υπουργεία, να συμπεριφερθούν στους φαρμακοποιούς, όσο αφορά το εμπορικό σκέλος των επιχειρήσεων μας ως επιχειρηματίες. Αν φτάσουμε στη μείωση του ποσοστού κέρδους και τα ΜΥΣΥΦΑ στα S/Mας μας δώσουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να παίξουμε και εμείς με τους ίδιους όρους που παίζουν οι πολυεθνικές και τα S/M. Δώστε μας κύριοι του υπουργείου τη δυνατότητα δημιουργίας εταιριών και φορολογικών ελαφρύνσεων για να έχουμε τουλάχιστον και εμείς τη δυνατότητα επιβίωσης, παίζοντας με ίσους όρους στο στίβο της αγοράς και από εκεί και πέρα εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους τους φαρμακοποιούς να δείξουμε ωριμότητα. Για να συνεργαστούμε μεταξύ μας φτιάχνοντας μονάδες ικανές για να αντέξουν τον ανταγωνισμό, προσφέροντας παράλληλα επιστημονική και ποσοτική επάρκεια στους έλληνες πολίτες. Επίσης ζητήστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο αλαλούμ που λέγεται ωράριο. Όλα τα εμπορικά καταστήματα έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και μόνο τα φαρμακεία που ειρήσθω εν παρόδω έχουν και εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα πρέπει να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρό για να πετύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη η χώρα μας. Ας απαιτήσουμε να είναι σοβαροί και εάν δεν θέλουν να αλλάξουν κάτι ας πουν τουλάχιστον την αλήθεια στους έλληνες φαρμακοποιούς.

Ελπίζω και εύχομαι το μικρό αυτό διάστημα μέχρι τις αρχές του Ιούνη να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μήπως και καταφέρουμε να περισώσουμε κάτι από της ολική καταστροφή.

Υ.Γ. Συνάδελφοι δείτε το θέμα του ενός ευρώ, γιατί ακόμη και στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό συμμετοχής 0%,το σύστημα απαιτεί ο ασθενής να πληρώσει το ένα ευρώ.

Τσικανδηλάκης Γιάννης

   Πρόεδρος του ΦΣΗ

Εκλέκτορας του ΠΦΣ