
“ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ”-ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥ ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΦΣΧ ΣTO 11o ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
17 Νοεμβρίου, 2013
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 11ΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
19 Νοεμβρίου, 2013”ΔΙΚΤΥΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ”-ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΚΑΝΔΗΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΦΣΗ ΣΤΟ 11ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΚΑΝΔΗΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΦΣΗ ΣΤΟ 11ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
16-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ME ΘΕΜΑ: “ΔΙΚΤΥΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ”
Δύο πράγματα, που αγαπώ πολύ, είναι η ιστορία και ο αθλητισμός, ειδικά τα ομαδικά αθλήματα, με τα οποία ακόμη και σήμερα όποτε έχω χρόνο ασχολούμαι.
Η μεν ιστορία, πάντοτε με γοήτευε και με έκανε να σκέφτομαι και να ονειρεύομαι, άλλες εποχές, και πάνω από όλα, με δίδαξε και εξακολουθεί να με διδάσκει, ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που μου έμαθε και μου έχει γίνει βίωμα, είναι το ‘η ισχύ εν τη ενώσει’.
Από την άλλη ο αθλητισμός, με έμαθε να σκέφτομαι ομαδικά και πάνω από όλα εάν θέλουμε να κερδίσουμε, πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι σαν ομάδα.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί, με εξαίρεση την λαμπρότερη ίσως ιστορία, που έγραψαν σε συλλογικό επίπεδο, με την δημιουργία των συνεταιρισμών, μάθαμε να λειτουργούμε ‘ατομικά– μίζερα – ανταγωνιστικά και ποτέ ομαδικά’, τα αποτελέσματα είναι γνωστά και δεν ξέρω εάν είναι αναστρέψιμα.
Συνάδελφοι, εάν είναι αναστρέψιμα ή όχι δεν το γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι, χωρίς να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αλλάξουμε το κλίμα.Αυτά που είπε, ο φίλος μου ο Τάσος για τις εταιρίες, είναι σωστό και είναι ανάγκη να γίνουν, όμως ήμουνα νιός και γέρασα και από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά του ΦΣΗ συζητούσαμε για εταιρίες φαρμακείων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν δύσκολο και ίσως ακόμα και σήμερα με τα τόσα προβλήματα συσσωρευμένα εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο. Όμως με το να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να κάνουμε τίποτα, μαθηματικά θα επέλθει το τέλος, για τους περισσότερους από εμάς. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι να αφήσουμε ‘το εγώ και να δούμε το εμείς’. Το ατομικό φαρμακείο με την σημερινή του μορφή έχει τελειώσει, πρέπει πολύ γρήγορα, να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν την επιβίωση και ή δυνατόν την ανάκαμψη.
Λόγω του ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις μικρές μας επιχειρήσεις ή ακόμα και για όσους συναδέλφους έχουν μεγαλύτερες οικονομικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οπότε ένας μόνο τρόπος υπάρχει για τη συσσώρευση κεφαλαίων, και είναι από εμάς τους πολλούς που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε φαρμακεία λειτουργικά και βιώσιμα. Φαρμακεία – εταιρείες – πολυσυστεγάσεις, πείτε τα όπωςθέλετε, που θα μειώσουν τα λειτουργικάέξοδα των φαρμακοποιών – θα δώσουν ανθρώπινο εβδομαδιαίοωράριοστο φαρμακοποιό και που θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίεςστονέλληνα πολίτη.
Συνάδελφοι ξαναλέω ότι αυτό για μένα είναι το ιδεατό. Όμως η δυσπιστία που υπάρχει από πολλούς συναδέλφους, για το συγκεκριμένο εγχείρημα και η δυσκολία του να αφήσει την ατομική του επιχείρηση ( μικρή ή μεγάλη) για να μπει σε μία εταιρία, όπου θα είναι μονάδα και όχι αφεντικό κάνουν τους περισσότερους από εμάς να σφυρίζουμε αδιάφορα, περιμένοντας τις εξελίξεις και κάποιους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα.
Ίσως λοιπόν το πρώτο βήμα να είναι η δημιουργία δικτύων φαρμακείων.
Τι είναι λοιπόν το δίκτυο φαρμακείων και πως μπορεί να είναι το αποφασιστικό βήμα για δημιουργία εταιριών και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου;
Τι θα προσφέρει στο φαρμακοποιό;
Τι θα προσφέρει στον έλληνα ασθενή αγοραστή;
Το δίκτυο είναι μία εταιρεία φαρμακοποιών και μόνο, όπου αφενός μεν θα αγοράζει για τα μέλη του, μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερες τιμές και αφετέρου θα δημιουργήσει φαρμακεία με κοινό ύφος, και αναγνωρίσιμα από τον ασθενή πελάτη μας.
Τι θα προσφέρει στον φαρμακοποιό το δίκτυο;
-
Ρευστότητα, πράγμα που είναι απαραίτητο για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Με το να αγοράζει μεγάλες ποσότητεςπροϊόντων, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο κέρδος στον φαρμακοποιό, αλλά πάνω από όλα την δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών και δεν αναφέρομαι βέβαια στους φαρμακοποιούς, αλλά σε αυτούς που διακινούν όμοια προϊόντα με εμάς. (HONDOS, S/M, καλλυντικάδικα)
-
Επάρκεια, τη δυνατότητα στο φαρμακοποιό να έχει στο φαρμακείο του διαφορετικές εταιρίες, που από μόνος του, θα χρειάζονταν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για να τις τοποθετήσει.
-
Εκμεταλλευόμενοι τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες. Την δημιουργία καλαίσθητων μα πάνω από όλα λειτουργικών φαρμακείων. Με πλήρη μηχανοργάνωση και συνεχή επιστημονική ενημέρωση καθώς και εξειδίκευση σε αρκετούς τομείς που αφορούν το φαρμακείο.
Τι θα προσφέρει στον ασθενή – πελάτη μας;
Λαμβάνοντας υπόψη μας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της δουλειάς μας, θα μπορεί να προσφέρει στον κόσμο:
-
επάρκεια
-
ανταγωνιστικές τιμές
-
εξειδίκευση σε πολλά προϊόντα
-
επιστημονική ενημέρωση
-
καλαίσθητο περιβάλλον
Ποιοι και πως θα δημιουργήσουν τα δίκτυα φαρμακείων και εάν πρέπει να γίνει μόνο ένα δίκτυο ανά νομό;
Σίγουρα μία ομάδα από συναδέλφους φαρμακοποιούς 10 – 12 ατόμων μπορούν να δημιουργήσουν μια εταιρία – δίκτυο.
Όμως πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό το εγχείρημα πρέπει να γίνει κάτω από την ομπρέλα των ΣΥΦΑ, όπου έχουν την τεχνογνωσία και την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια.
Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα ότι το 50% των φαρμακοποιών δεν είναι <συνεταιρισμένοι> γεγονός που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, όμως πιστεύω πως ειδικά στο θέμα δικτύου οι ΣΥΦΑ μπορούν να σχεδιάσουν, ξεχωριστές εταιρίες δικτύων για μη συνεταιρισμένους συναδέλφους. Δεν είναι εύκολο και το κόστος κατ’ αρχήν θα είναι μεγαλύτερο για αυτούς τους συναδέλφους σε σχέση με τους ,<συνεταιρισμένους>. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι καλύτερο αυτό να γίνει από τον ΣΥΦΑ, παρά από κάποιον οικονομικά εύρωστο επενδυτή που μοναδικό στόχο θα έχει το κέρδος και κατά δεύτερο λόγο την άλωση του χώρου, από μη φαρμακοποιούς.
Τώρα εάν πρέπει να γίνει μόνο ένα δίκτυο ανά νομό το βλέπω πολύ δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη και αυτά που ανέφερα προηγουμένως. Αυτό όμως που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι το δίκτυο θα πρέπει να λειτουργήσει, ανεξάρτητα από τους ΣΥΦΑ και δεν θα τους υποκαταστήσει.
Όλα αυτά και άλλα πολλά μπορεί να δώσει και να κάνει το δίκτυο, άλλωστε δεν νομίζουμε ‘ότι κομίζουμε γλαύκας εν Αθήνας’ αφού ήδη λειτουργούν αρκετά τέτοια δίκτυα στην χώρα μας. Όμως μπορεί να είναι και η ταφόπλακα του φαρμακείου εάν όλοι αυτοί που θα αποτελούν τα μέλη του δικτύου, δεν βάλουν στην άκρη ‘το εγώ και να λειτουργούμε με το εμείς’. Στην προσπάθεια που κάνουμε στο Ηράκλειο για τη δημιουργία δικτύου, μέσω του ΣΥΦΑΚρήτης – Δωδεκανήσου,είχα εκφράσει την άποψη πως δεν θέλω κατ’ αρχήν 50 – 100 μέλη αλλά πολύ λιγότερους, συνειδητοποιημένους όμως φαρμακοποιούς, που θα παράγουν έργο και πραγματικά αποτελέσματα. Γεγονός που θα κάνει ελκυστικό το εγχείρημα και για τους άλλους, όπως ακριβώς έγινε και με τους συνεταιρισμούς.
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Η.
Τσικανδηλάκης Ιωάννης