Ενημέρωση 09/08/11 Φ.Σ.Ρ.
9 Αυγούστου, 2011
pharmakeio wall
Εφημερίες
19 Αυγούστου, 2011
Εμφάνιση όλων

Η αλήθεια για τον συμψηφισμό των χρεών μεταξύ δημοσίου και φαρμακείων

Στις 10/08/2010 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου απέστειλε επιστολή με θέμα”Η αλήθεια για τον συμψηφισμό των χρεών μεταξύ δημοσίου και φαρμακείων” στους κ.κ Α. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας, Ε. Βενιζέλο, Υπουργό Οικονομικών και Γ. Κουτρουμάνη Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Με την ΠΟΛ 1124/27-5-2011, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για συμψηφισμό χρεών μεταξύ αυτών και του δημοσίου. Η απόφαση αυτή, πέρα του γεγονότος ότι είναι απολύτως λογική, απελευθερώνει ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από δημόσιες υπηρεσίες, από το βάρος χρεών, φόρων και εισφορών, τα οποία αποθαρρύνουν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση που θα ωφελούσε μάλιστα και την εθνική οικονομία.

Για λόγους που μόνο οι αρμόδιοι της κυβέρνησης γνωρίζουν, τα φαρμακεία εξαιρέθηκαν της σχετικής ρύθμισης. Αν και τα φαρμακεία, αποτελούν σήμερα τις επιχειρήσεις που ανέλαβαν αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, και αυτό γιατί πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για χρονικά διαστήματα που φθάνουν τους 12 μήνες, παρέχοντας μάλιστα και εκπτώσεις, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί απολύτως κανένα μέτρο για την στήριξη των φαρμακείων. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα φαρμακεία είναι οι επιχειρήσεις (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών) που παρουσιάζουν ελάχιστα ή μηδενικά φαινόμενα φοροδιαφυγής, και συγχρόνως έχουν υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια οικονομική αφαίμαξη από περαιώσεις, έκτακτες οικονομικές εισφορές, και μειώσεις τιμών φαρμάκων που απαξίωσαν το stock τους, καταλαβαίνουμε την άδικη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο. Μία συμπεριφορά που πλέον γίνεται και ύποπτη, όσον αφορά τα σχέδια της πολιτείας για τα φαρμακεία.

Γίνεται όλο και πιο εμφανής η πρόθεση της πολιτείας να διαλύσει το υπάρχων σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, πιέζοντας οικονομικά με άδικα μέτρα τα φαρμακεία και οδηγώντας τα στην πτώχευση. Τα μικρά συνοικιακά φαρμακεία θα κλείσουν, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο.

   Ζητούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την αδικία που συντελείται απέναντι στα φαρμακεία και να επιτρέψει και για αυτά το μέτρο του συμψηφισμού χρεών. Το ζητούμενο είναι να διασφαλισθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του κάθε πολίτη, και να προστατευθεί το φάρμακο από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις μεγάλων εταιρειών. Αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την στήριξη του φαρμακείου. Δεν αρνούμαστε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα φαρμακεία, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σχέδια και πολιτικές που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των φαρμακείων.”

                                                               Με τιμή

                                                       Για το ΔΣ του ΦΣΗ