Συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για τον Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας
16 Ιουλίου, 2011
Η αλήθεια για τον συμψηφισμό των χρεών μεταξύ δημοσίου και φαρμακείων
18 Αυγούστου, 2011
Εμφάνιση όλων

Ενημέρωση 09/08/11 Φ.Σ.Ρ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΛ. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Συνάδελφε

Και κατά το παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με το αρρωστημένο φαινόμενο της ύπαρξης διαφόρων εγκυκλίων που απευθύνονται σε εμάς και αφορούν τρόπο εκτέλεσης συνταγών και κανόνες συνταγογράφησης .

Όπως γνωρίζετε ,το ΠΔ 121 ,αλλά και η ύπαρξη σωρείας γνωστών διαταγμάτων και νόμων μας διασφαλίζει ,τουλάχιστον θεωρητικά ,το πως εκτελέσουμε σωστά τις συνταγές ,ή εν πάσει περιπτώσει το πως ,δεν θα κάνουμε ,κατά την εκτέλεσή τους τυπικά λάθη ,τα οποία επιφέρουν την ποινή της περικοπής τους.

Εκτός όμως από τα παραπάνω και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή των γενικών περικοπών, εμφανίζεται και ένα άλλο φαινόμενο το οποίο επιφέρει την ίδια ποινή για εμάς.

Οι ασφαλισμένοι ,οι οποίοι προφανώς δεν επιθυμούν να πληρώνουν για φάρμακα για την συνταγογράφηση των οποίων υπάρχουν περιορισμοί , με την επίσης λογική αντίδραση στα όποια μέτρα ελέγχου των συνταγογράφων γιατρών ,πιέζουν στο να δεχτούμε τις συνταγές οι οποίες γνωρίζουμε, ότι δεν είναι αποδεκτές από τα ασφαλιστικά ταμεία ή καλύτερα δεν είναι ακόμα αποδεκτές .

Σε παρακαλούμε λοιπόν ,να ακολουθείς κατά γράμμα ,τις όποιες σχετικές οδηγίες παίρνεις από τα επίσημα όργανα του κλάδου (ΠΦΣ ,ΦΣΡ, ΣΥΦΑΚ, ) οδηγίες για τις οποίες κάποιοι συνάδελφοι έχουν επισήμως ασχοληθεί αλλά και έχουν επικυρώσει με σφραγίδες και υπογραφές ,αλλά και να αποφεύγεις να γίνεσαι δέκτης διαφόρων πληροφοριών, οι οποίες εκπορεύονται από χείλη ,για τα οποία κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει για την εγκυρότητά τους .

Συνταγές λοιπόν των οποίων η εγκυρότητα δεν διασφαλίζεται με εγκυκλίους και ενυπόγραφες οδηγίες από την κεντρική εξουσία δεν εκτελούμε παρά τις πιέσεις του όποιου ασθενή ,γιατρού ,υπαλλήλου κλπ για τον απλούστατο λόγο ,ότι δεν θα αποζημιωθούμε γι αυτές . Οσον αφορά δε την στάση κάποιων συναδέλφων οι οποίοι θεωρούν ότι κέρδισαν τον πελάτη με το να του χορηγούν φάρμακα ρισκάροντας την εξόφλησή των σχετικών συνταγών είναι δικό τους πρόβλημα ,η απόφασή τους όμως αυτή δεν αποτελεί τετελεσμένο και αιτία νομολογίας .

Θα τολμήσω επίσης να προβλέψω ,το χάος που θα δημιουργηθεί ,λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας (22/8) για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ,λόγω της αδυναμίας του συνόλου των γιατρών να συνταγογραφούν γι αυτούς ηλεκτρονικά .

Ψυχραιμία λοιπόν και ας προσπαθούμε να μην γινόμαστε εμείς μέρος του προβλήματος των άλλων ,για να κερδίσουμε την εύνοιά τους … Το κόστος είναι μεγάλο …

 

Από το ΔΣ