ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
4 Μαρτίου, 2014
Επιστολή προς τους συναδέλφους Φ.Σ.Χ.
6 Μαρτίου, 2014
ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
4 Μαρτίου, 2014
Επιστολή προς τους συναδέλφους Φ.Σ.Χ.
6 Μαρτίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

                                                                                                Ηράκλειο, 05/03/2014

                                                                                                  Αριθμ. Πρωτ: 68

 

Προς τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου

Αγαπητοί κύριοι

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ), τα οποία έως τώρα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Στις συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης βασιζόμενοι και στην έκθεση του ΟΑΣΑ συζητείτε η διάθεση των προϊόντων αυτών να γίνετε και από τα ράφια των SuperMarkets και των πολυκαταστημάτων. Πηγές μάλιστα της κυβέρνησης διαρρέουν προς τα έξω ότι ένας από τους βασικούς λόγους της μη συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα είναι και η άρνηση του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη, τα φάρμακα αυτά να διατίθενται από τα SuperMarketsκαι τα πολυκαταστήματα. Εκτός από την τεράστια οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει, στα ήδη παραπαίοντα οικονομικός φαρμακεία, θα αποτελέσει και τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που κατά τη γνώμη μας είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να φύγουν από τα φαρμακεία.    

Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελούν φάρμακα όπως είναι και τα συνταγογραφούμενα. Ουσιαστικά η μοναδική διαφορά τους είναι ότι δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα η διάκριση μεταξύ συνταγογραφούμενων φαρμάκων και Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ είναι αυστηρά ασφαλιστικής και οικονομικής φύσεως και όχι επιστημονικής.

Στα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. ανήκουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων όπως αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιόξινα, αντιβηχικά και αποχρεμπτικά σιρόπια, υπακτικά, αντιφλεγμονώδη κ.α. Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. λοιπόν δύνανται να προκαλέσουν παρενέργειες, παρουσιάσουν αλληλεπιδράσεις με την υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν λαμβάνει κάποιος, ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Παραδείγματα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. είναι τα παρακάτω:

  • Η ευρέως χρησιμοποιούμενη παρακεταμόλη η οποία μπορεί να έχει σοβαρές ως θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία του λήπτη (πχ. ηπατοτοξικότητα) αν ληφθεί με λάθος ή επιπόλαιο τρόπο (έκθεση σε κίνδυνο). Ενοχοποιείται μάλιστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως η πρώτη αιτία πρόκλησης οξείας ηπατοτοξικότητας στη Δύση.
  • Τα αναλγητικά Ιβουπροφένη και δικλοφενάκη, τα οποία όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Επιπλέον, σε ανθρώπους που λαμβάνουν παράλληλα αντιπηκτική αγωγή μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγιών.
  • Η οξυμεταζολίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ρινικό αποσυμφορητικό, μπορεί να αυξήσει την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ιδιαίτερα σε ασθενής που πάσχουν από υπέρταση.
  • Τα άλατα αλουμινίου και μαγνησίου που χρησιμοποιούνται ως αντιόξινα, μπορούν να μπλοκάρουν μερικώς ή και ολικά την απορρόφηση άλλων φαρμάκων όπως για παράδειγμα κάποιων ομάδων αντιβιοτικών.

Από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν πως ακόμη και τα πλέον ακίνδυνα -φαινομενικά- φάρμακα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα αν ο ασθενής τα λάβει ως καταναλωτικά προϊόντα από το ράφι και χωρίς τη στοιχειώδη καθοδήγηση από τον φαρμακοποιό.

Νιώσαμε την ανάγκη σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, να σας ενημερώσουμε για το τι σημαίνει Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., ποια είναι τα αποτελέσματα τους και ζητάμε από εσάς αν θέλετε επιπλέον διευκρινίσεις, να συναντηθούμε μαζί σας και να τις συζητήσουμε. Από την άλλη όμως θα θέλαμε από εσάς σαν βουλευτές του           Νομού, να πάρετε ξεκάθαρη θέση στο σοβαρό αυτό θέμα που έχει να κάνει όχι μόνο με την επιβίωση των φαρμακείων αλλά πάνω από όλα με την υγεία του Έλληνα ασθενή.

Μελέτες που έγιναν μεταξύ χωρών , φάνηκε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από δηλητηριάσεις με Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ ήταν αυξημένες στις χώρες που τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ διατίθενται και μέσω των SuperMarkets, σε σχέση με τις χώρες που τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. διατίθενται μόνο από το φαρμακείο.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως εάν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. μπουν στα SuperMarketsθα πέσει η τιμή τους. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους. Στον παρακάτω πίνακα παρατηρείται το παραπάνω συμπέρασμα.

             Προϊόν

Ελλάδα σε €

Ιταλία σε €

  1. Voltaren gel 100gr

4,99

11,90

  1. Aspirin 500 mg 20tabl

1,81

4,80

  1. Fenistil gel

4,56

7,90

  1. Drops

2,39

6,50

  1. Mucosolvan sir.200ml

4,63

9,50

  1. Otrivin spray

3,38

6,45

Η ενδεχόμενη απελευθέρωση της πώλησης των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείων είναι πέρα από κάθε λογική διότι τα φάρμακα απευθύνονται σε ασθενείς και όχι σε καταναλωτές. Αυτή η απελευθέρωση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματά δημόσιας υγείας και για αυτό το λόγο για οποιαδήποτε πληροφορία, ή εάν επιθυμείτε συνάντηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με του Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Τσικανδηλάκη Γιάννη στο τηλ: 6946122523.

                                                               Με τιμή

                      

               Ο Πρόεδρος                                                   H Γεν. Γραμματέας

 

 

              Τσικανδηλάκης Γιάννης                                Σκουλά Καλλιόπη