ANAKOINΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
2 Απριλίου, 2014
ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
5 Απριλίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                                                                  

Ηράκλειο, 04/04/2014

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

         Όπως γνωρίζετε οι φαρμακοποιοί της χώρας, κάναμε ένα μεγάλο αγώνα, για τη διάσωση των φαρμακείων μας, αλλά και για να συνεχίσετε και εσείς να έχετε πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται φάρμακο. Δυστυχώς η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, έχοντας τις πλάτες της τρόικας, του ΔΝΤ και λοιπών κατοχικών δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους κυρίους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, πέρασαν ένα νομοσχέδιο, που καταστρέφει τα φαρμακεία αλλά ταυτόχρονα κάνει και τη δική σας προσπάθεια για πρόσβαση στο φάρμακο πολύ δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη. Την Κυριακή το βράδυ, με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, ακούστηκε μόνο η πλευρά της συγκυβέρνησης, που για άλλη μία φορά αναλώθηκε στο να μεταφέρει σε όλους εσάς ψευδή πράγματα, μόνο και μόνο για να στρέψει, τον κόσμο εναντίον μας. Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζετε πως ψεύδονται και τα μόνα πράγματα που διαθέτουν, είναι η δυνατότητα τους, να λένε μέσω των φιλικών προς αυτούς μεγαλοκαναλιών, αυτά που θέλουν και όχι αυτά που ισχύουν.

  1. Ο φαρμακοποιός δεν κερδίζει 35%, το κέρδος του είναι 21% και με την έκπτωση που κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ κατεβαίνει κάτω του 18%. Εάν θα λάβουμε υπ’ όψιν μας τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, που μας αναγκάζει να δανειστούμε, (έχουμε συμφωνία με την Παγκρήτια Τράπεζα και με εγγύηση του λογαριασμού μας και έως κατ άτομο μας δανείζει το 90% του λογαριασμού που μας χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, με ένα επιτόκιο 6,8 – 6,9 και επικαλούμαστε την μαρτυρία της τράπεζας εάν λέμε ψέματα ή όχι.)
  2. Δεν έχουμε τα ακριβότερα φάρμακα, στην Ευρώπη όπως ισχυρίστηκαν χθες στη βουλή οι κύριοι Χατζηδάκης και Γεωργιάδης. Αντιθέτως έχουμε το φθηνότερο φάρμακο, η τιμή του οποίου καθορίζεται από την επιτροπή τιμών, η οποία λαμβάνει τις τρείς φθηνότερες τιμές των 27 της Ευρώπης, βγάζει τον μέσο όρο και έτσι καθορίζει την τιμή.
  3. Όσο αφορά τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, η μόνη διαφορά από τα υπόλοιπα είναι ότι δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία. Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι είναι ακριβότερα στην Ελλάδα (την Κυριακή το απόγευμα δώσαμε ένα αριθμό Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, με αγορές από Ιταλία και τα ίδια ακριβώς φάρμακα αγορά από Ελλάδα, ο μέσος όρος της διαφοράς, με φθηνότερη την Ελλάδα ήταν 3ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας και δεσμευόμαστε σε μικρό χρονικό διάστημα, να έχουμε στην διάθεση όποιου θέλει συγκριτικούς πίνακες.) Θέλοντας λοιπόν να μας πείσει ότι θα μειωθούν οι τιμές, μας έλεγε ότι θα υπάρχει ανώτερη τιμή και από εκεί και πέρα προς τα κάτω, όσοι θέλουμε να πουλάμε. Τελικά απελευθερώθηκε πλήρως η τιμή και προς τα πάνω και η συντεχνία των κλεφτών (έτσι ακριβώς μας ονόμασε ο κ. Χατζηδάκης) του ζήτησε κάθετη μείωση της τιμής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (από την παραγωγή μέχρι το φαρμακείο η τιμή να μείνει σταθερή (δεν το δέχτηκε).
  4. Μπαίνουν ή όχι τα φάρμακα στα SuperMarketsκαι πολυκαταστήματα. Οι υπουργοί μας λένε όχι, μπορεί όμως ένας φαρμακοποιός να συστεγαστεί με οιανδήποτε κατάστημα άρα και SuperMarketκαι πολυκαταστήματα και μάλιστα να υπάρχει πόρτα επικοινωνίας των δύο καταστημάτων. (Τα συμπεράσματα και πάλι δικά σας μια και τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν χωρίς όφελος πόρτα στον πτωχό – εξαθλιωμένο πλην κλέφτη (κατά τον κ. Ταμηλό) φαρμακοποιό χωρίς να τον ελέγχουν.
  5. Ωράριο (Τα λειτουργούντα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν όποιες ώρες και ημέρες θέλουν χωρίς να ενημερώνουν κανένα. Την ίδια στιγμή – οι έλληνες πολίτες θα ψάξουν εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, πόρτα – πόρτα – γειτονιά, γειτονιά και ο Θεός βοηθός.
  6. Δεν ανοίγει λέει τα πληθυσμιακά κριτήρια, δίνει όμως σε όποιον θέλει τη δυνατότητα να μεταφερθεί όπου θέλει. Την ίδια λοιπόν στιγμή, αυτή η ομοιόμορφη διασπορά φαρμακείων που τώρα υπάρχει μεταξύ μεγάλων πόλεων και χωριών σε μικρό χρονικό διάστημα θα πάψει να υπάρχει, μια και τα περισσότερα θα συσσωρευτούν στο κέντρο των πόλεων, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αγαπητοί συμπολίτες,

         Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ και αφορά τα φαρμακεία μπορούμε να σας κοινοποιήσουν ένα κάρο αλλαγές, που έγιναν εις βάρος φαρμακοποιών και ασθενών. Σας αναφέρουμε μόνο τα πιο σημαντικά για να μην σας κουράσουμε. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλη αυτού, μιλήσαμε με όλους τους βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, ειδικά από αυτούς της συμπολίτευσης, βρήκαμε ότι είχαν καλές προθέσεις αλλά μέχρι εκεί και για αυτό θερμά τους ευχαριστούμε και εάν θέλετε και εκ μέρους σας. Θέλουμε όμως να ζητήσουμε μια μεγάλη συγνώμη από όλους εσάς για την ταλαιπωρία που σας υποβάλαμε αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αγώνας χωρίς θυσίες δεν γίνεται. Αυτό που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι εμείς με όποιες δυνάμεις (οικονομικές) μας απομένουν και με όπλο την επιστημονική μας κατάρτιση και σύμμαχο εσάς που τόσα χρόνια μας στηρίζετε θα προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε, δίνοντας και εσάς ταυτόχρονα την δυνατότητα να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο.

‘Μαζί εσείς και εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε’

Εκ του ΦΣΗ

 

 

 

Υ.Γ. Κλείνοντας το ΔΣ του Φ.Σ.Η. θέλει να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη βοήθεια που μας προσέφεραν όλο αυτό το διάστημα.