ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ 26 3 2014
26 Μαρτίου, 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
28 Μαρτίου, 2014
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ 26 3 2014
26 Μαρτίου, 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
28 Μαρτίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο, 27/03/2014

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε μια εποχή αλλαγών, οι φαρμακοποιοί δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτές που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη και κινούνται στο πνεύμα του ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μάλιστα επανειλημμένως έχουμε δώσει προτάσεις για τη λύση του προβλήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης και στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια αρκετές από τις σωστές προτάσεις της πολιτείας.

Το νέο όμως νομοσχέδιο που έρχεται τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή του ιδιωτικού φαρμακείου και την παράδοσή του σε συγκεκριμένα συμφέροντα πολυεθνικών, οι οποίες θα άγουν και θα φέρουν την φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών κατά το δοκούν.

Τα μέτρα προς ψήφιση, θα ανατρέψουν τη σημερινή δομή του φαρμακείου, καταστρέφοντάς το ολοκληρωτικά, στέλνοντάς στην ανεργία 12000 φαρμακοποιούς και 26000 εργαζόμενους στο χώρο του φαρμάκου, αλλά και κοινωνικές παροχές προς τους έλληνες πολίτες οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακό εκτός ολίγων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούν:

  1. Πρώτον την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων με όλες τις συνέπειες που θα έχει στους εργαζομένους στο χώρο του φαρμάκου. Παράλληλα προκαλούν αναστάτωση στο κοινό και πιθανόν κατάργηση των εφημεριών και διανυκτερεύσεων καθώς το ωράριο δε θα καθορίζεται από τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους. Αυτό καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί για τους ασθενείς που δε θα μπορούν να βρουν το φάρμακό τους όταν το χρειάζονται. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε τα πολυκαταστήματα και τα Σ/Μ δεν θα εφημερεύουν και δεν θα διανυκτερεύουν σε ώρες εκτός του προγράμματος λειτουργίας τους.
  2. Με το νομοσχέδιο καταργούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων από φαρμακοποιούς και θεσμοθετούν τη συμμετοχή ΜΗ φαρμακοποιών στο μετοχικό σχήμα φαρμακειών θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο κάθε ” ιδιοκτήτης φαρμακείου ΜΗ φαρμακοποιός” δε θα σκέφτεται το κοινωνικό συμφέρον αλλά μόνο το κέρδος και το προσωπικό του όφελος.
  3. Το νομοσχέδιο καταργεί τις αποστάσεις και τα πληθυσμιακά όρια στην ίδρυση των νέων φαρμακείων επιτρέποντας τη συγκέντρωση φαρμακείων στο κέντρο των πόλεων το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακο. Η μεγάλη διασπορά των φαρμακείων σε χωριά και σε παραμεθόριες περιοχές κινδυνεύει, όπως επίσης και από το κλείσιμο του μικρομεσαίου φαρμακείου που θα έρθει αναπόφευκτα μετά από τις νέες εξελίξεις.
  4. Το νομοσχέδιο θα φέρει την απελευθέρωση και αύξηση των τιμών (λιανικής και χονδρικής) που θα οδηγήσει σε ένα αλαλούμ και χάος στην αγορά του φαρμάκου. Ποιος θα ελέγχει την προέλευση και την αυθεντικότητα των φαρμάκων που θα καταναλώνονται από τους ασθενείς ;; Μήπως στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού θα θυσιάσουμε την ασφαλή θεραπεία και υγεία των ασθενών μας ;;

Ο φαρμακοποιός είναι εκεί μέρα – νύχτα πίσω από τον πάγκο, θεματοφύλακας και με την πόρτα ανοιχτή, διαθέσιμος να συμβουλέψει, να υποστηρίξει ψυχολογικά τον ασθενή του, να τον ακούσει προσεκτικά, να ενημερωθεί για τυχόν παρενέργειες, να ενημερώσει για αυτές (παρενέργειες) τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, να είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή, να ενημερώνεται για τις νέες θεραπείες.

Έχει δώσει όρκο να υπηρετεί και να αγωνίζεται κάθε μέρα για το κοινωνικό καλό και τη δημόσια υγεία . Δεν ενδιαφέρεται μόνο για την επαγγελματική του επιβίωση, αλλά και για τη δυνατότητα του ασθενή να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο.

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΩΛΗΣ . ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΗΣ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ