ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΕΟΦ 26/06/12)
9 Ιουλίου, 2012
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΥΚ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΕΤΑΑ
13 Ιουλίου, 2012
Εμφάνιση όλων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣΗ 10/07/12

                                                                                                                       Ηράκλειο, 10/07/2012

Προς όλα τα μέλη του ΦΣΗ

    

Συνάδελφοι,

 

         Όπως γνωρίζετε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, προσωρινά, οι βρεφικές τροφές ( για βρέφη μέχρι 6 μηνών) θα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία. Η απόφαση αυτή είναι μια πρώτη νίκη της συντονισμένης προσπάθειας του ΠΦΣ και τοπικών συλλόγων απέναντι στην οργανωμένη προσπάθεια των πολυεθνικών να ελέγξουν και το χώρο του φαρμακείου σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Άλλωστε πριν μια εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος – Carfοur Hellas ζήτησε από την ελληνική πολιτεία τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αυτοί τα ονομάζουν OTC, ότι πρέπει να διατίθενται και από τα super market, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και το κόστος αυτών των προϊόντων (για αυτούς όλα είναι κωδικοί που θα φέρουν κέρδος), εμείς βέβαια πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αναφερόμαστε σε φάρμακα που έχουν δράσεις – παρενέργειες, αφορούν την υγεία του πολίτη και μόνο ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ( και αυτό πρέπει να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ), πρέπει να χορηγούνται. Επανερχόμενοι στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. για τα γάλατα, άσχετα με το ποσοστό που κερδίζουμε ( 15%) πρέπει να την προστατέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί ακριβώς σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ του επιστήμονα φαρμακοποιού και του κάθε συμπαθέστατου κατά τα άλλα υπαλλήλου ενός οποιουδήποτε   Super market. (σας επισυνάπτουμε το σκεπτικό της απόφασης, βάση της οποίας, τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας πρέπει να διατίθενται μόνο μέσα από τα φαρμακεία)

[Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η επίμαχη απόφαση αναστολής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι βρεφικές τροφές προτείνονται και συνταγογραφούνται από παιδίατρο ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κάθε βρέφους και κατόπιν πλήρους βιοχημικής εικόνας του παιδιού (νεογνού).]

Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε, ‘με την καλή έννοια’ την απόφαση αυτή χρειάζεται επιστημονική γνώση και επάρκεια, και για τα γάλατα. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και μόνο οι επιστημονικά εξειδικευμένες γνώσεις είναι αυτές οι οποίες θα μας κάνουν να διαφοροποιηθούμε από τους υπόλοιπους.

Ο Πρόεδρος                                                                O Γεν. Γραμματέας

 

Γιάννης Τσικανδηλάκης                                             Αριστοτέλης Σκουντάκης