Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση Φ.Υ.Κ., στην έκδοση συνταγών ΕΟΠΥΥ και στην υποβολή λογαριασμών φαρμακείων
26 Οκτωβρίου, 2011Αρθρογραφία
29 Οκτωβρίου, 2011Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Xαvίων ιδρύθηκε το έτος 1926 με Νόμο. Προγενέστερα υπήρχαν πρακτικοί φαρμακοποιοί και πολλοι απο αυτούς ήταν Τούρκοι, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Οι πρώτοι επιστήμονες φαρμακοποιοi μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων ήταν: Στυλιανός Μπιτσακης που είχε φαρμακείο από το 1880, ο γιος του Γεώργιος Μπιτσάκης που ίδρυσε δικό του φαρμακείο μετά την επιστροφή του απο τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Γεώργιος Mαvιoυδάκης, ο Βασίλειος Σπυριδάκης, ο Γρηγόρως Σκουλάς, ο Νικόλαος Μουvrάκης και η Ελευθερία Λεκανιδου, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός της Κρήτης.
Τα χρόνια πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα φαρμακεία παρασκεύαζαν ως επί το πλείστον φαρμακοτεχνικά σκευάσματα. Όταν τα Χανιά κατακτήθηκαν από τους Γερμανούς, τα μισά Χανιά βρέθηκαν εντελώς κατεστραμένα από τους βομβαρδισμούς. Τότε ο Γερμανός Διοικητής υποχρέωσε τόυς φαρμακοποιούς να κάνουν συστέγαση ανά δύο σε τέσσερα φαρμακεία. Έτσι πpoέκυψαν τα κάτωθι φαρμακεία:
- Μανιουδάκης – Κασσιμάτης
- Μουντάκης – Λεκανιδου
- Μπιτσάκης – Σπυριδάκης
- Σκουλάς – Χατζηδάκη (Κληρονομικό)
Η συστέγαση διατηρήθηκε και μετά την απελευθέρωση μέχρι το 1953, οπότε διαλύθηκε και λειτούργησαν 9 φαρμακεία. Το 1953 λήγovτας η συστέγαση η άδεια του Κληρονομικού Φαρμακείου Χατζηδάκη επωλήθη στον Απόστολο Αρχοντάκη. Χαρακτηριστικώς αναφέρομε ότι από το 1953 έως και το 1968 που άνοιξε το επάγγελμα, υπήρχε κατανομή εξίσου στα Ασφαλιστικα Ταμεία. ΟΙ συνταγές του ΙΚΑ ήταν σφραγισμένες για το εν λογω φαρμακείο και το Δημόσιο ήταν κατανεμημένο εξίσου. Το πρώτο φαρμακείο που ανοίχτηκε-μετά το 1968 ήταν του Εμμανουηλ Λιονή και ακολούθησε το φαρμακείο του Μιχαήλ Σφακιωτάκη. ΟΙ φαρμακοποιοί των Xανιων διακρινόταν πάντα για την αγωνιστικότητα και τη συναδελφική αλληλεγγυη τους και κατέστησαν το Φαρμακευτικο Σύλογγο Χανίων ένα από τους πιο γνωστούς Συλλόγους της χώρας. Ο Φαρμακ:ειπι:κ:ός Σύλλογος Χανίων ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τις θερινές άδειες εκ περιτροπής, ο πρώτος Σύλλoγoς που ίδρυσε Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό στην Κρήτη κι εκ των πρώτων σ’ όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους της Κρήτης διοργάνωσαν τα πρώτα Φαρμακευτικά Συνέδρια. Απ’ αυτά ξεκίνησε η επίλυση πολλών προβλημάτων του Κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβαλαν αντίσταση στην απαίτηση της Χούντας να πληρώσουν ποσοστό 3% από τους λογαριασμούς τoυ Δημοσίου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Σήμερα οι φαρμακοποιοί του Νομού Χανίων έχουν περάσει τους 100 και οι περισσότεροι διακρίνονται -για το ήθος και την επιστημoνική τους κατάρτιση.