ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
29 Απριλίου, 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το 12ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
7 Μαΐου, 2015
Εμφάνιση όλων

Εντυπώσεις από το 1ο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Το 1ο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής δικαίωσε νομίζω τον τίτλο της απλόχερης παροχής πρακτικής γνώσης σε τέτοιο βαθμό, που ο καταιγισμός της πληροφορίας σε έναν μαραθώνιο εκπαίδευσης του φαρμακοποιού εντός του διημέρου, να ισοδυναμεί με μία εβδομάδα και πλέον, παρακολούθησης μαθημάτων μεταπτυχιακού φοιτητή.

Και ενώ ο χρόνος ήταν περιορισμένος, η εντύπωση του Συνεδρίου μένει ανεξίτηλη σε όσους το παρακολούθησαν, αφού όμοιο του δεν αντιπαραβάλλεται και δεν προσομοιάζει με οτιδήποτε έχει γίνει έως τώρα. Αποτελεί αναμφίβολα ένα Ιατρικού τύπου Συνέδριο, του οποίου η στόχευση ήταν το φάρμακο και ο φαρμακοποιός ως μέσο και ως δρόμος, για την ασθενοκεντρική ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στον τομέα της Υγείας στην χώρα μας γίνεται – με αντίξοες συνθήκες – καταπληκτική δουλειά στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Φαρμακευτικές Σχολές, που καταδεικνύεται από τον συνεκτικό και συμπυκνωμένο λόγο των ομιλητών Καθηγητών, την έτοιμη αφομοιώσιμη γνώση υψηλής απόδοσης την οποία μας παρείχαν και την σύνδεση μεταξύ θεωρητικής ύλης και πρακτικής εφαρμογής που επιχείρησαν. Αποτέλεσε επίσης ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σύμπραξης Ιατρών και Φαρμακοποιών όπου το ζητούμενο δεν ήταν οι διακριτοί ρόλοι και η κατοχύρωση των διαφορών, αλλά η συνεργασία για τον ασθενή, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Φαρμακοποιού ο οποίος ασφαλώς υπάρχει και πρέπει όχι μόνο να προτάσσεται, αλλά και να αναγνωρίζεται κοινωνικά.

Ενδεικτικά τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν, όπως ποια είναι η καλύτερη πληροφορία που μπορώ να περάσω στον ασθενή, πώς μπορώ να βοηθήσω στην αγωγή του φαρμάκου, ποια θα πρέπει να είναι η συμβουλή μου στο ερώτημα του, ποια η προσοχή μου στην χορήγηση του φαρμάκου, ποια η προσέγγισή μου στην επικοινωνία, ποια είναι η στάση στην αναγνώριση, επίλυση ή πρόληψη ενός προβλήματος του ασθενή, ποιος ο ρόλος στην φαρμακευτική φροντίδα και στη φαρμακοεπαγρύπνηση, ποια είναι τελικά η στόχευση, το όραμα, η πρόκληση?

Η απάντηση νομίζω είναι συνοπτική και αποστομωτική για το τι πρέπει να κάνουμε, όπως ειπώθηκε από έναν Καθηγητή για τις εξελίξεις: «Κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν επειδή βρέθηκε τυχαία ως κρίκος στην παραδοσιακή εφοδιαστική αλυσίδα αλλά με κατεύθυνση και κριτήριο την προσφορά του στον ασθενή και στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει γι’ αυτό να προσεγγίσουμε τον ασθενή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που παίρνει ο ασθενής.»

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του Δ.Σ. του Φ.Σ.Θεσσαλονίκης που εμπνεύστηκε, και εργάστηκε για αυτό το Συνέδριο καθώς και στην εταιρεία kprovoliγια την οργάνωσή του!

Κατσαράκης Εμμανουήλ Φαρμακοποιός