ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ι.Σ.ΧΑΝΙΩΝ – Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
24 Φεβρουαρίου, 2014
ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
4 Μαρτίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ 2/2014

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΧΑΝΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένα μείζον ζήτημα το οποίο απασχόλησε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι η συνταγογράφηση την οποία φαίνεται ότι αναλαμβάνουν κάποια φαρμακεία, όπως ισχυρίζονται πελάτες και συνάδελφοι. Πέρα από ένα πειθαρχικό παράπτωμα αφού στρέφεται εναντίον όλων των συναδέλφων, αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Εφιστούμε την προσοχή αυτών που το κάνουν και τους προειδοποιούμε για τις συνέπειες των πράξεων τους, αφού θα απευθυνθούμε στην ΗΔΙΚΑ για την παρακολούθηση των Ι.P. των φαρμακείων για τα οποία θα υπάρχει καταγγελία.

Επανερχόμαστε στο θέμα με τους φωτεινούς σταυρούς των φαρμακείων οι οποίοι δεν πρέπει να παραμένουν ανοικτοί πέραν του ωραρίου. Δεν τιμά και δεν προσφέρει διαφημιστικά οφέλη σε κανέναν, αντίθετα αποπροσανατολίζουν τους ασθενείς όταν ψάχνουν για φαρμακείο ειδικά το βράδυ και γινόμαστε αποδέκτες δυσφορίας και εκνευρισμού.

Από 01/01/2014 έχουν επέλθει μεταβολές τόσο στη φορολογία εισοδήματος, στον κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών όσο και στην εργατική νομοθεσία. Πρόκειται για αλλαγές στην καθημερινότητα του φαρμακείου ενώ προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα στην μη τήρηση των νέων κανόνων. Επιβάλλεται η ενημέρωση και η συζήτηση του φαρμακοποιού με το λογιστή κάθε επιχείρησης.

Τα χονδρεμπορικό κέρδος υποχρεώνει τις εταιρείες να επιστρέψουν τα κέρδη – της τάξεως του 4,63% – τα οποία αποκόμισαν από τις απευθείας πωλήσεις προς τα φαρμακεία (παρακάμπτοντας τις αποθήκες). Είναι προφανές ότι είναι ένα μέτρο το οποίο ενισχύει την θέση των ΣΥΦΑ. Τα στοιχεία που ζητούνται από τα φαρμακεία προορίζονται για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των αντίστοιχων στοιχείων τα οποία δίνουν οι εταιρείες στο Υπουργείο, ενώ δεν είναι υποχρεωτική και δεν επισύρει ποινές η μη αποστολή τους.

Για τον μήνα Φεβρουάριο από τα μπλοκ των συνταγών θα διαχωρίζονται εκείνες που περιλαμβάνουν τα μεμονωμένα εμβόλια και ορούς και θα τοποθετούνται σε ξεχωριστό μπλοκ (γράφονται από τους ιατρούς πλέον χωριστά από τα άλλα φάρμακα). Η αρίθμηση γίνεται επί των λοιπών συνταγών – εκτός των συνταγών με τα εμβόλια και ορούς – και υπάρχει μία συγκεντρωτική αυτή των λοιπών συνταγών. Τα τιμολόγια των φαρμάκων είναι δύο (όπως και τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή, ένα επί της συγκεντρωτικής κατάστασης των λοιπών συνταγών και ένα επί των συνταγών εμβολίων για τις οποίες δεν απαιτείται συγκεντρωτική κατάσταση, όπως συμβαίνει και για τις γνωματεύσεις των αναλωσίμων Σ.Δ.

O Φ.Σ.Χ. ολοκλήρωσε τις πληρωμές των φαρμακείων από τον Οίκο Ναύτου με το ένταλμα των 86.000 ευρώ το οποίο αφορούσε καταστάσεις και τιμολόγια Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2011, τα οποία υποβλήθηκαν έως και τον Ιούνιο του 2013. Καθυστερημένες ή συμπληρωματικές υποβολές που έγιναν για οποιοδήποτε λόγω αργότερα είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν αφού από το δεύτερο εξάμηνο συντελείται οικονομικός έλεγχος, παρουσία εισαγγελέα, στο ταμείο και οι διαδικασίες πληρωμών έχουν σταματήσει.(εκ του ΠΦΣ)

Λόγω της συνεχιζόμενης αργοπορίας του ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου ο οποίος έχει αναλάβει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τα φαρμακεία, απευθυνθήκαμε στον ΠΦΣ όπου παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρό του τα δεδομένα με τα χρονοδιαγράμματα των υποβολών. Η αίτηση ανάκτησης των χρημάτων από τον τοπικό ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου έχει πλέον γίνει και περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πληρωθούμε, κάτι που δεν θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΤΕ αλλά και τον Π.Φ.Σ. μας ενημέρωσαν ότι θα μας αποστείλουν έναν προγραμματισμό και οδηγίες για να συγκεντρώσουμε τα δικαιολογητικά τα οποία θα αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011.

Απόσπασμα από Δελτίο Τύπου ΕΟΠΥΥ 6/2/2014 «Το πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του Οργανισμού, στις περιπτώσεις περιστατικών όπου δεν υπάρχουν οι ιατροί ειδικότητας που συμμετέχουν στις επιτροπές φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ένα μήνα θεραπείας για νέους ασθενείς κι ένα επιπλέον μήνα για συνέχιση θεραπείας, χωρίς   να απαιτείται η έγκριση της επιτροπής με ευθύνη του θεράποντα ιατρού».

Η αφίσα για τα ΜΥΣΥΦΑ θα ήταν καλό να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο, έστω και καθυστερημένα, αφού το θέμα φαίνεται παγωμένο όσο αφορά το εσωτερικό μέτωπο, αλλά τίποτα δεν αποκλείει την επανεκκίνηση του από την τρόικα. Η ενημέρωση των πολιτών και το ενιαίο μέτωπο των φαρμακοποιών, του ΕΟΦ, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΦΕΧ και της ακαδημαϊκής κοινότητας φαίνεται να είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι τα ΜΥΣΥΦΑ να μείνουν αποκλειστικά στα φαρμακεία.

 

Το 11ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο χαρακτηρίστηκε ως ένα συνέδριο ουσίας αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερο για τη θεματολογία του, για την ποιότητα των συζητήσεων, αλλά και την σημαντικότητα των ομιλητών του. Ένα αποτέλεσμα προσπαθειών που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν με το σχεδιασμό του προγράμματος για την εναλλαγή διδακτικών, ενημερωτικών και συνδικαλιστικών θεμάτων που αξίζουν την προσοχή και την επανάληψή τους. Πιστεύουμε να βρείτε χρήσιμα τα 4 DVD που καλύπτουν ένα μέρος μόνο του συνεδρίου και να τα αξιοποιήσετε. Αντίγραφα στάλθηκαν στους μεγάλους χορηγούς του συνεδρίου, τους προσκεκλημένους ομιλητές, στους υπόλοιπους συλλόγους της Κρήτης με τους οποίους το συνδιοργανώσαμε και σε όλα τα μέλη Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς για την παρουσία και συμμετοχή σας στις εργασίες του Συνεδρίου και για την συμβολή σας στην επιτυχία του.

                                                                                    Χανιά   18/2/2014

Για   το Διοικητικό Συμβούλιο

 

               Ο   Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας

 

     Κατσαράκης   Εμμανουήλ                       Μουντάκη   Ελένη