Προτάσεις των ΦΣ Κρήτης στο ΔΣ του ΠΦΣ κατά τη συνάντηση των προέδρων το Σάββατο 05/07/2014
8 Ιουλίου, 2014
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣΗ 22/07/14
22 Ιουλίου, 2014
Εμφάνιση όλων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

Η συνεδρίαση άρχισε με αναφορά στην υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης για 15% ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού η οποία υπήρχε από τον Μάιο του 2010 και με διάφορες συναφείς εκφράσεις έμπαινε σε όλα τα επικαιροποιημένα μνημόνια μέχρι την υλοποίησή της τώρα, ως ένα από τα δύο προαπαιτούμενα της «δόσης του Ιουλίου». Το άλλο είναι η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από άλλα κανάλια διανομής αν κάτι τέτοιο αποδειχτεί από τη μελέτη των στοιχείων της αγοράς εντός τριμήνου, για μη επαρκή ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακείων και απουσία μείωσης των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Επειδή από την ημερομηνία ΦΕΚ του πολυνομοσχεδίου δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ο προβλεπόμενος χρόνος, η αξιολόγηση των στοιχείων την οποία έχει αναλάβει η IMSθα πάει πίσω και από τον ΠΦΣ υπάρχει αισιοδοξία καθώς η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται. (με δεδομένη την αύξηση από τις εταιρείες των τιμών σε είδη ευρείας κυκλοφορίας και λόγω αλλαγής της ηγεσίας στο Υπ.Ανάπτυξης και λόγω της ικανοποίησης εκπλήρωσης των 6 προαπαιτούμενων από την τρόικα). Είδομεν…

Όσο αφορά το ποσοστό κέρδους ο Υπουργός την προηγούμενη Πέμπτη ανακοίνωσε στα μέλη του ΠΦΣ, ότι το διαπραγματεύτηκε μόνος του αφού ήταν λέει δεδομένη η αντίθεση των φαρμακοποιών… Οι κλίμακες όπως παρουσιάστηκαν ανά κατηγορία εύρους τιμών χονδρικής δείχνουν ότι για το εύρος 0-50ευρώ οι πωλήσεις αντιστοιχούν στο 90%, για το 50-100 στο 6%, για το 100-150 στο 1,3%, για το 150-200 στο1% κλπ. (Το 23% κέρδος με το οποίο φαίνεται ότι δουλεύουμε προκύπτει και με τη συμμετοχή του ΦΠΑ επειδή όλα τα αξιολογούμενα μεγέθη συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ, για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη). Από το 23% στο 21% πέφτει συνυπολογίζοντας το rebateκατά μέσο όρο στο 2%, αφού λόγω της πτώσης του αιτούμενου προς τον ΕΟΠΥΥ των φαρμακείων, ακολουθεί και αυτό πτωτική πορεία και από 2,50% που ήταν πέρυσι, διαμορφώθηκε στο 1,88% στην αρχή του χρόνου ενώ τώρα τρέχει στο 1,12% – ενδεικτικό είναι ότι μόλις 429 φαρμακεία έχουν άνω των 30.000 ευρώ αιτούμενο. Από το 21% στο 19% πέφτει, με τα νέα πινακάκια υπολογισμού της προσαύξησης στην χονδρική τιμή, και από το 19% στο 15,6-15,8 πέφτει αν συνυπολογίσουμε το μέσο ποσοστό κέρδους των ΦΥΚ το οποίο είναι χαμηλό (~5%) και συμπαρασύρει τον δείκτη προς τα κάτω (τα ΦΥΚ εντάσσονται και αυτό στον ίδιο πίνακα προσδιορισμού λιανικής τιμής ο οποίος είναι ενιαίος για όλα τα φάρμακα). Για τα ΦΥΚ ειπώθηκε ότι από τα 770εκ. στα οποία υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος τους τα μισά περίπου θα έρθουν στα φαρμακεία αρχικά, αφού θεωρείται πιθανό κάποιες εταιρείες λόγω της ιδιομορφίας αυτών των φαρμάκων να συνεχίσουν να τα διακινούν από τα Νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ όπως έχουν, για αυτό, το δικαίωμα της επιλογής.

Στη συζήτηση με τον Υπουργό συζητήθηκαν επίσης τα παλαιά χρέη προς τους φαρμακοποιούς. Με 1,9δις καλύφθηκαν – πριν ελαχίστων εξαιρέσεων τύπου ΝΑΤ) αυτά τα οποία θεωρούνται ληξιπρόθεσμα βάσει της νομοθετικής διάταξης (για το ποια θεωρούνται ληξιπρόθεσμα διαφωνούν το Υπ. Οικονομικών και ο ΕΟΠΥΥ). Μένουν λοιπόν απλήρωτοι οι 3 τελευταίοι μήνες του 2011 (7-8εκ) και βέβαια το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει την πληρωμή του 2012 αν δεν έχει εξοφληθεί πλήρως το 2011 οπότε ειπώθηκε ότι ίσως χρειάζεται εκ νέου νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

Από τον ΠΦΣ ειπώθηκε ότι το 15% ως μείωση του ποσοστού κέρδους εφαρμοζόμενο στη σημερινή δαπάνη του 1,9δις είναι κατά πολύ πιο κάτω από το 15% του μνημονίου του 2010 στην τότε φαρμακευτική δαπάνη των 5,6δις, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις απώλειες από την υποτίμηση τιμών και αποθεμάτων στην πορεία. Ειπώθηκε επίσης ότι από την μείωση αυτή του κέρδους μας θα εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ όφελος 60εκ. που είναι όσο περίπου το clawback που πλήρωναν οι εταιρείες στο τέλος του χρόνου για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία πέφτει, ενώ το πραγματικό όφελος της συμμετοχής του ασφαλισμένου θα είναι 0,50 λεπτά σε κάποια φάρμακα που θα μπορούσε να το έχει το κράτος απλά μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές, χωρίς να χαμηλώσει το ποσοστό του φαρμακοποιού!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΦΣ ΣΤΗ ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι προτάσεις της έδρας ήταν:

-να συνεργαστούν οι δικηγόροι της ΟΣΦΕ και του ΠΦΣ ώστε οι βιομηχανίες να δίνουν ένα 2% έκπτωση στη φαρμακαποθήκη και αυτές στη συνέχεια στο φαρμακείο αφού αυτές επωφελούνται του clawback.

-να ανεβάσουμε έντονα τους τόνους με καταχωρήσεις στον τύπο για το θέμα το ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα φαρμακεία, από χρήματα σε λογαριασμούς που λιμνάζουν.

-να θεσμοθετηθεί χορήγηση και σε άλλα είδη στα πρότυπα των αναλωσίμων Σ.Δ. όπως για παράδειγμα για τα επιθέματα.

-υπερωριακή αμοιβή για εφημερίες και διανυκτερεύσεις

-να γίνει άμεσα αλλαγή του καταλόγου φαρμακοτεχνικών εργασιών.

-να γίνει στηριχθεί νομοθετικά η πρόταση του ΠΦΣ για το ωράριο των 48 ωρών την εβδομάδα και από εκεί και πέρα να προσλαμβάνεται φαρμακοποιός.

-να γίνει δεκτή η νομοθετική ρύθμιση για τα eshopπου είναι έτοιμη

-να καταργηθεί το διπλό REBATE στα συστεγασμένα.

-να καταργηθούν οι υπεραξίες στις μεταβιβάσεις φαρμακείων

-να μπει θέμα των κοστολογημένων υπηρεσιών μέσα από το φαρμακείο

 

Από την πλευρά μας συμπληρώσαμε την πρότασή μας για παραχώρηση του ενός ευρώ ανά συνταγή ή μέρους αυτού προς το φαρμακείο τη στιγμή που για το λειτουργικό κόστος εξυπηρέτησης των συνταγών ΕΟΠΥΥ δεν μας το καλύπτει ο οργανισμός, πρόταση την οποία συμπεριλάβαμε στο κείμενο όλων των Φ.Σ. της Κρήτης. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΠΦΣ:

 

ΑΘΗΝΑ 5/7/2014

“Αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί θέτοντας στην κυβέρνηση σειρά αιτημάτων που έχουν σχέση με την βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας του φαρμακείου, που χτυπήθηκε βάναυσα την τελευταία τετραετία.

Η συγκέντρωση των προέδρων όλης της χώρας κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων και έδωσε διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.”

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ