Θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σχετικά με το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ 22-02-2013
22 Φεβρουαρίου, 2013
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ Γ.
22 Φεβρουαρίου, 2013
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ 22-02-2013
22 Φεβρουαρίου, 2013
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ Γ.
22 Φεβρουαρίου, 2013
Εμφάνιση όλων

Θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σχετικά με το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων

Οι ελλείψεις μπορεί να οφείλονται:

Α) Σε τεχνικό πρόβλημα της παρασκευάστριας εταιρίας και το οποίο είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο σε μικρό χρονικό διάστημα.

Β) Σε πρόβλημα εισαγωγής φαρμάκων που παράγονται στο εξωτερικό. Όπου και αυτό εύκολα λύνεται.

Γ) Στις παράλληλες εξαγωγές. Όπως γνωρίζετε εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης επιτρέπετε να εξαχθούν προϊόντα τα οποία έχουν εισαχθεί από άλλη χώρα στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει συχνά και στο φάρμακο, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να έχουν καλυφθεί πρώτα οι ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και να υπάρχει και ένα απόθεμα περίπου 30%. Είναι ζήτημα προς διερεύνηση το κατά πόσο τηρείται αυτή η προϋπόθεση. Καθώς επίσης και ζήτημα προς διερεύνηση είναι το εάν οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγονται καταστρέφονται και παραδίδονται στον ΕΟΦ όπως ορίζει ο νόμος. Διότι πολλά ακούγονται για τη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί τίποτα προς το παρόν και η διερεύνηση του θέματος αυτού θα αποδείξει εάν οι φήμες που λένε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα συνταγογραφούνται και κατατίθενται οι συνταγές αυτές προς είσπραξη στον ΕΟΠΥΥ, είναι αλήθεια η όχι.

         Επίσης ζητάμε να διερευνηθεί εάν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις εμπλέκονται ή όχι φαρμακοποιοί, γεγονός το οποίο απαγορεύετε ρητά από το νόμο. Προσωπικά πιστεύω ότι στο θέμα των ελλείψεων οι παράλληλες εξαγωγές φέρουν μικρό μερίδιο ευθύνης. Άλλωστε υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές κατά το διάστημα από 01/02/13 και έως του διαστήματος που το Υπουργείο και ο ΕΟΦ θα κρίνουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Τη σχετική απόφαση σας την επισυνάπτουμε.

         Ο σπουδαιότερος κατά τη γνώμη μου λόγος των ελλείψεων οφείλετε στα παιχνίδια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες για δύο λόγους δημιουργούν τις ελλείψεις στη χώρα μας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και επειδή τη γνωρίζουν καλά, απαιτούν από τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακοποιούς την αποπληρωμή των φαρμάκων της μετρητής ή με πολύ λίγες ημέρες πίστωση, γεγονός που καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο και για τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακοποιούς και με τους ρυθμούς και τον τρόπο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο δεύτερος και σπουδαιότερος λόγος έχει να κάνει με τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα. Όπου λόγω των συνεχόμενων μειώσεων, το φάρμακο στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνό και επειδή η τιμή του φαρμάκου των φθηνότερων χωρών την Ευρώπης καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων της Ευρώπης και παγκοσμίως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να μην εισάγουν τα φάρμακα τους στη χώρα μας. Γιατί αυτόματα οι τιμές στις υπόλοιπες χώρες προσαρμόζονται σε φθηνότερο επίπεδο βάση της τιμής της Ελλάδας.

Σας εσωκλείω και επιστολή του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης όπου αναφέρει το σχετικό γεγονός.

Εκπροσωπώντας το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου αλλά και σαν άνθρωπος που υπηρετώ το σύστημα υγείας θέλω να απευθυνθώ στην πολιτεία και να τους θυμίσω ότι η παιδεία και η υγεία δεν κοστολογούνται, ούτε από τους τροϊκανούς αλλά πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους που έχουμε εκλέξει για να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα. Θέλω λοιπόν να τους πω ότι άλλο είναι το να βάζουμε κανόνες και πρωτόκολλα που αφορούν το θέμα της υγείας και όχι μόνο και άλλο να περνάμε σε επίπεδες μειώσεις και έτσι να παίζουμε έστω και άθελα μας τα παιχνίδια των πολυεθνικών εταιριών.

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Η.

 

Τσικανδηλάκης Ιωάννης