ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΣ ΦΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 05/03/12
2 Μαρτίου, 2012Διευκρινήσεις για τις σφραγίδες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών
5 Μαρτίου, 2012ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 Τ.Κ. 712 01
ΤΗΛ-FAX: 2810-221020
Ηράκλειο, 02/03/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΔΣ του ΦΣΗ παρακολούθησε τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις γύρω από το νέο νομόσχεδιο για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Ο νόμος πλέον, μετά και την ψήφισή του από διακόσιους δέκα τρεις βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, θέτει νέα δεδομένα για το φάρμακο, τα φαρμακεία και την φαρμακευτική περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Ο νόμος κινείται με καθαρά οικονομική λογική, είναι νόμος που υποβαθμίζει την φαρμακευτική περίθαλψη, και δεν διαφοροποιείται σε καμία περίπτωση από την γενική αντίληψη περικοπών των δημοσιων δαπανών.
Ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης υπήρξε εδώ και χρόνια το ζητούμενο, σε μια χώρα που όντως καταναλώνει πολλά φάρμακα. Η περίοδος από το 2004 μέχρι και σήμερα, και το 2009 χαρακτηρίστηκε από μια παράλογη άνοδο της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας κατέρρεε, ήταν και αναπόφευκτη και επείγουσα. Η στάση όμως του Υπουργού Υγείας, από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του, υπήρξε προβληματική. Για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, στοχοποίησε τον φαρμακευτικό κλάδο και τον ανέδειξε μέσω προσωπικών δηλώσεων ή και με τη βοήθεια φιλικών του ΜΜΕ, ως το βασικό υπεύθυνο της σπατάλης στα φάρμακα.
Αυτό εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υποστηρίζει, και να αφήνει να εννοηθεί, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογησει την αδιστακτη επίθεση απέναντι σε έναν επιστημονικό κλάδο που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Οι περικοπές στα εισοδήματα των φαρμακοποιών έχουν ξεπεράσει πλέον το 50% και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ταμείων προς τα φαρμακεία συνεχίζονται. Παρά την περσινή δεσμευσή του για έγκαιρες πληρωμές προς τα φαρμακεία, και ότι αν δεν γίνουν θα παραιτηθεί, εξακολουθεί να είναι στη θέση του. Παρά τη δεσμευσή του για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς (ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο), τους περιφρόνησε. Και προσποιούμενος τον αποκλειστικό θεματοφύλακα της υγείας του ελληνικού λαού, δεν δέχεται καμία συμβουλή από τους αποκλειστικά και κατ¨επάγγελμα αρμόδιους.
Δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί η πρόταση του ΠΦΣ για εφημερευοντα φαρμακεία ανά την Ελλάδα, σε ποσοστό 25%, που θα έδινε 3000 φαρμακεία ανοιχτά πέρα του κανονικού ωραρίου, δεν εισακούστηκε. Αλλά αντιθέτως πέρασε ρύθμιση που αποδέχτηκαν 59 φαρμακεία ανά την Ελλάδα, να λειτουργούν περα του κανονικού ωραρίου, αφήνοντας έτσι την υπόνοια ότι η ρύθμιση αυτή ειναι φωτογραφική και εξυπηρετεί συγκεκριμένα φαρμακεία.
Δεν μας εξήγησε γιατί δεν προώθησε πιο μπροστά τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, αλλά άφησε και αυτός 2 χρόνια τώρα να συνταγογραφούνται τα πρωτότυπα σε ποσοστό 82%.
Δεν μας εξήγησε τι όφελος περιμένει από την μείωση του πσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, και πως θα μειωθεί σε βάθος χρόνου η φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι αυτή δεν επηρεάζεται από το ποσοστό κέρδους.Έγιναν μελέτες?
Δεν μας εξήγησε γιατί ακόμα οι πρωην υπουργοί υγείας δεν έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα ώστε να εξηγήσουν την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009.
Δεν μας έχει ακόμα ενημερώσει πως θα περιορίσει την πολυφαρμακία, με μέτρα άλλα πέρα των περικοπών και πως θα ενδυναμωθεί ο ρόλος του ΕΟΦ.
Δεν μας εξήγησε γιατί ακόμα κανένας επίορκος φαρμακοποιός δεν βρίσκεται στη φυλακή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπήρξε εμπαθής απέναντι στον φαρμακευτικό κόσμο, αλλά και απέναντι στον ασφαλισμένο. Πολύ σύντομα τα φαρμακεία θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσουν οριστικά. Τα φάρμακα, με το νέο σύστημα τιμολόγησης θα γίνουν είδος πολυτελείας και μόνο για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν. Τα χειρότερα έρχονται για ολους μας.
Ζητούμε την παρέμβαση των αρχηγών των κομμάτων και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο σημερινός υπουργός υγείας δεν στάθηκε στο ύφος των περιστάσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο είναι η δημόσια υγεία και όλοι πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ