Μηδενική συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων
18 Ιουνίου, 2012Αναστολή ένταξης των τραπεζών στο ΤΑΥΤΕΚΩ
21 Ιουνίου, 2012Ηράκλειο, 20/06/2012
Επιστολή κ. Τσικανδηλάκη Γιάννη, Προέδρου ΦΣΗ
Θέμα: ‘Οι καλοί και οι κακοί φαρμακοποιοί’
Ζούμε σε μία χώρα, με πλούσια ιστορία που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να μας διδάσκει, για το πώς πορευόμαστε στη ζωή μας. Ζούμε σε μία χώρα που διαβάζοντας τη μυθολογία, την αρχαία ιστορία, τη νεότερη ιστορία θα βρούμε πολλούς ήρωες (καλούς) αλλά και θα βρούμε και εφιάλτες (κακούς) και κερκόπορτες. Η ιστορία κατέταξε όλους αυτούς ανάλογα με το βίο και την πολιτεία τους και η ιστορία θα κατατάξει και τους νεότερους αναλόγως.
Διαβάζοντας προχθές τις δηλώσεις συναδέλφου φαρμακοποιού ότι εξυπηρετούσε τους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών ολόκληρης της χώρας, γιατί είναι καλός άνθρωπος και βοηθούσε έτσι τους πτωχούς συνανθρώπους μας, πράγματι προβληματίστηκα, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.
Η ‘καλή’ συνάδελφος που θέλησε να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες της φτωχικής πράγματι συνοικίας όπου διατηρεί το φαρμακείο της, δεν προσήλθε σε καμία Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, δεν σήκωσε το τηλέφωνο να μιλήσει με κάποιο από τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, να τον ενημερώσει για τις προθέσεις της και να εξετάσει τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πράξης της. Αντιθέτως είχαν ενημερωθεί αρκετοί ιατροί, που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο προωθούσαν τους ασφαλισμένους στο φαρμακείο της συναδέλφου.
Την ενημέρωσα ότι οι συνταγές που εκτελεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων,δεν θα πληρωθούν, γιατί υπάρχει μία συλλογική σύμβαση, που κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και αφού έχουμε αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων , δεν πληρώνονται. Τότε έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δέχεται να συνάψει ατομική σύμβαση (να λοιπόν η κερκόπορτα για τους 12500 φαρμακοποιούς, εξαιτίας της συγκεκριμένου συναδέλφου, η πολιτεία θα συνάψει σύμβαση με λίγους φαρμακοποιούς, πετυχαίνοντας έτσι το στόχο των κυρίων Μόσιαλου και Λοβέρδου για 3500-4000 φαρμακεία σε ολόκληρη την χώρα, οδηγώντας τα υπόλοιπα στο κλείσιμο και χιλιάδες συαδέλφους στην ανεργία).
Ταυτόχρονα ερμήνευσε όπως αυτή ήθελε, μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου. Ο συνεταιρισμός λαμβάνοντας υπ’ όψιν του, την κακή οικονομική κατάσταση των φαρμακοποιών το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε ότι επί πιστώσει φάρμακα θα δίνονται στον κάθε φαρμακοποιό όσο είναι ο μέσος μηνιαίος τζίρος του, συν ένα 20% παραπάνω, προστατεύοντας έτσι και τους υπόλοιπους φαρμακοποιούς για φαινόμενα όπως της συναδέλφου.
Η συνάδελφος όμως, όπως καταλαβαίνετε, τον μηνιαίο τζίρο + 20% τον ξεπέρασε πολύ σύντομα λόγω της ‘καλοσύνης’ της να δίνει φάρμακα στους φτωχούς κατοίκους της περιοχής της και όχι μόνο. Για τα επιπλέον φάρμακα που ζητούσε, θα έπρεπε να τα πληρώνει της μετρητής, οπότε αυτή θεώρησε καλό να ενημερώσει τα Μ.Μ.Ε. και την εισαγγελέα ότι δεν την τροφοδοτούν με φάρμακα.
Για να μην μακρηγορώ και κουράζω, πιστεύω πως η καλή συνάδελφος, που θέλει να βοηθάει του φτωχούς και αναξιοπαθούντες, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει κερκόπορτες θα μπορούσε πολύ απλά να δανείζει τα φάρμακα στους μη έχοντες, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της σε ολόκληρη τη χώρα και να μην αμαυρώνει τον έντιμο αγώνα 12500 φαρμακοποιών για την επιβίωση τους.
Υ.Γ. Επειδή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου έχουμε μνήμη, τιμούμε την προσπάθεια της συναδέλφου να παραδώσει φάρμακα στο αποκλεισμένο ΙΡΑΚ, όμως αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να καταδικάζει τον αγώνα 12500 φαρμακοποιών.
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Η.
Τσικανδηλάκης Γιάννης