ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
26 Αυγούστου, 2013ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
28 Αυγούστου, 2013ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Μετά από τρεις πεντάωρες συνεδριάσεις εν μέσω θέρους (1/8, 8/8 και 23/8 ) ολοκληρώθηκε το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου που συστάθηκε με σκοπό την διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας , στην επικείμενη συνάντηση με την Τρόικα.
Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας η γενική γραμματέας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και οι Χαράλαμπος Καραθάνος, Νικόλαος Μανιαδάκης, Κυριάκος Σουλιώτης, Σταύρος Ευαγγελάτος, Κατερίνα Φαμέλη και Σοφία Κεκεμπάνου. Επίσης από την OΣΦΕ οι Μπελώνης Σταύρος και Γαλανόπουλος Ανδρέας από την ΠΑΣΥΦΑ οι Σκυλακάκης Θεόδωρος και Λέλος Σωτήριος από τον ΣΕΦΑ οι Παπάζογλου Γιώργος και Παναγούλιας Κων/νος απο τον ΣΦΕΕ οι Αποστολίδης Άκης και Βοστιτσάνου Ζέφη από την ΠΕΦ οι Πενταφράγκας Βασίλης και Βασιλόπουλος Γεώργιος .
Τον ΠΦΣ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Θεοδοσιάδης Κυριάκος, και Παπαθανάσης Θανάσης.
Παρά τις έντονες διαφωνίες και διεργασίες που υπήρξαν λογω των αντικρουόμενων συμφερόντων που υπήρχαν στο τραπέζι, το αποτέλεσμα κρίνεται αντικειμενικά πολύ θετικό για τα φαρμακεία. Η υιοθέτηση των περισσοτέρων προτάσεων του ΠΦΣ και η έντονη αντίδραση σε προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως, που θα επιβάρυναν και άλλο τα φαρμακεία, χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα γενόσημα καταργείται με υπουργική απόφαση η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί του γενόσημου να προμηθευτεί το πρωτότυπο. Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι η απόφαση για την κατάργηση του rebate φαρμακείου για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός και για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα.
Το Δελτίο Τιμών που επρόκειτο να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα πάει μερικές ημέρες πιο πίσω. Οι ανατιμολογήσεις θα γίνονται δυο φορές τον χρόνο τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο και το μεταβατικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων θα γίνει 40 ημέρες για τα φαρμακεία και 15 ημέρες για τις φαρμακαποθήκες .
Για τα ΜΥΣΥΦΑ υιοθετήθηκαν οι απόψεις του ΠΦΣ, (παρά την αντίθεση της φαρμακοβιομηχανίας) , για την άρνηση διάθεσης σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων και τη μη απελευθέρωση της τιμής τους.
Τα ΜΥΣΥΦΑ θα συνταγογραφούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.
Για τα ΦΥΚ , τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση (bluebox) θα χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία μας.
Με την ρύθμιση αυτή υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%
Για τα φάρμακα αυτά που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία μας θα καταργηθεί το rebate 5% και θα καθαρισθεί πλαφόν συνταγών και πλαφόν της αξίας τους κάθε μήνα για κάθε φαρμακείο και το ποσοστό κέρδους θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 30 ευρώ ανά συσκευασία, που ισχύει σήμερα.
Εδώ θα πρέπει για μια ακόμη φορά να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές που είναι ομόφωνες , αποτελούν θέσεις του Υπουργείου Υγείας το οποίο θα στηριχθεί σε αυτές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΦΣ στην πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας να επιμεριστεί το clawback σε όλους τους φορείς. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφτηκε . Στις πολύωρες συνεδριάσεις οι αντικρουόμενες απόψεις που πολλές φορές οδήγησαν και σε συγκρούσεις ήταν το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και το clawback. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν ομόφωνο και σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΦΣ.
ΑΓΑΡΜΠΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ
Στην τελευταία συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης , που ζήτησε από όλους τους παρισταμένους στήριξη της προώθησης των γενοσήμων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έλαβε τον λόγο και τόνισε προς τον Υπουργό ότι : «ο όρος γενόσημο φάρμακο έχει απαξιωθεί και στην συνείδηση του ασφαλισμένου και του κάθε πολίτη αυτής της χώρας , διότι προ τριετίας επί υπουργίας Λοβέρδου επιχειρήθηκε με τρόπο άγαρμπο, άκομψο και επιθετικό η επιβολή χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων. Η τακτική αυτή είχε ως αντανακλαστικό αποτέλεσμα την καθιέρωση της πεποίθησης ότι τα φάρμακα αυτά είναι υποδεέστερα των πρωτοτύπων , ανασφαλή και αναξιόπιστα. Σήμερα το γενόσημο υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της λανθασμένης τακτικής».
Ακόμη επεσήμανε πως «προκειμένου να διασφαλισθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όλων των υγειονομικών προς φάρμακα που δεν υστερούν στο παραμικρό έναντι των πρωτοτύπων πρέπει με πρωτοβουλία του υπουργείου και του ΕΟΦ να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις ως προς την ποιότητα, την βιοϊσοδυναμία και την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών».
«Στην ελληνική αγορά, συνέχισε, υπάρχουν επώνυμα γενόσημα φάρμακα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση ο φαρμακοποιός έχει την συγκρότηση και την επιστημονική γνώση να υποστηρίξει με τρόπο ωφέλιμο για την δημόσια υγεία , ένα τόσο λεπτό ζήτημα.
Αυτή την επιστημονική συγκρότηση και γνώση ο ΠΦΣ ως σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Φαρμακευτικής Περίθαλψης θέτει στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας , του ΕΟΦ και κάθε θεσμικού φορέα».
ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Θεοδοσιάδης, έθεσε στον Υπουργό με ιδιαίτερη ένταση το θέμα των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ από το 2010 προς τα φαρμακεία για τα οποία, όπως επεσήμανε στον κ. Γεωργιάδη, το πλέγμα των γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν αφήνουν καμιά ελπίδα για γρήγορη εξόφληση.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε πως είναι άδικο και αδιανόητο η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόικα για την μη εξόφληση των ληξιπροθέσμων την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και λιμνάζουν τα σχετικά κονδύλια γεγονός που παρουσιάζει την χώρα και το πολιτικό δυναμικό ως παντελώς ανίκανο να διαχειρισθεί το αυτονόητο.
Ο κ. Θεοδοσιάδης υπέδειξε παρουσία όλων των εκπροσώπων των φορέων του φαρμάκου, ότι η μοναδική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση εξόφληση εντός των επομένων 30 ημερών είναι η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να υποβληθεί εκ μέρους του ΠΦΣ σχετική τροπολογία η οποία και υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα , στο Υπουργείο.
Για πρώτη φορά οι φορείς του χώρου του Φαρμάκου βρέθηκαν σε κοινό τραπέζι συζητήσεων και κατέληξαν μέσα από διαφωνίες και τριβές, αλλά και εξαντλητική συζήτηση σε κοινές ομόφωνες προτάσεις. Στα πλαίσια αυτά εξετάστηκε το ενδεχόμενο υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που θα θέτει κοινούς κανόνες την λειτουργία της αγοράς χωρίς κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς και πρόχειρες αποφάσεις.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και να δεσμευθεί για το τελικό αποτέλεσμα των προτάσεων αυτών. Και μόνο το γεγονός όμως, ότι καίριες θέσεις του ΠΦΣ και των Φαρμακοποιών έγιναν αποδεκτές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο μέσα στην λαίλαπα των μέτρων που έχουν πλήξει το Φαρμακείο.
Παρά την θετική έκβαση των θεμάτων μας στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου και τις ομόφωνες αποφάσεις , είναι προφανές ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ενόψει των συζητήσεων με την Τρόικα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών.
Οι προσπάθειες μας και οι παρεμβάσεις μας θα συνεχισθούν σε όλα τα επίπεδα.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ