‘Μία από τα ίδια’ Από τον Σήφη Σπαντιδάκη, Πρόεδρο του ΦΣΡ
11 Μαΐου, 2011
Απαντητική επιστολή Φ.Σ.Ρ. σε έγγραφο του ΤΑΠΟΤΕ
31 Μαΐου, 2011
‘Μία από τα ίδια’ Από τον Σήφη Σπαντιδάκη, Πρόεδρο του ΦΣΡ
11 Μαΐου, 2011
Απαντητική επιστολή Φ.Σ.Ρ. σε έγγραφο του ΤΑΠΟΤΕ
31 Μαΐου, 2011
Εμφάνιση όλων

Ενημέρωση 13/05/11 Φ.Σ.Ρ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ                  

Στο χθεσινό ανοικτό Δ.Σ , ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω θέματα :

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΠΑΔ:

Είδαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ΟΠΑΔ και αφορά τις συνταγογραφήσεις των εκτός σχετικής ειδικότητας γιατρών,(παθολόγοι για νευρολογικά ,παθολόγοι για πνευμονολογικά κλπ ) που σύμφωνα με την γνώμη των ελεγκτών υπαλλήλων ,κακώς γίνεται ,με αποτέλεσμα να επιδιώκουν, να μας εμπλέξουν σε παρατυπίες και επομένως να υποστούμε περικοπές σε συνταγές .

Αποφασίσαμε ,επικαλούμενοι τον Ν 3457 ,και το ΠΔ 121 ,όπου δεν γίνεται σχετική μνεία, για υποχρέωση του φαρμακοποιού να ελέγχει παρόμοιες παρατυπίες των γιατρών ,αλλά αντιθέτως ,υποχρεώνεται ο συμβεβλημένος φαρμακοποιός ,να εκτελεί τις συνταγές των γιατρών, εφόσον ασφαλώς ,είναι συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία, που αναφέρονται στο άρθρο 4 του ΠΔ 121, ως επίσης εφαρμόζονται ,κατά την εκτέλεση,  όλες οι κατά καιρούς εγγράφως κοινοποιημένες οδηγίες του ΟΠΑΔ, προς τα φαρμακεία και λόγω της ισχυούσης σχετικής Συλλογικής Σύμβασης ,να αρνηθούμε, να υιοθετήσουμε παρόμοιες προφορικές οδηγίες .
Αποφασίσαμε επίσης ,να προχωρήσουμε σε καταγγελίες προς συγκεκριμένους υπαλλήλους, οι οποίοι αυθαιρετούν και να κοινοποιήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν, αλλά ούτε και επιθυμούν ,να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα . Συγχρόνως να καλέσουμε τους συναδέλφους ,να εκτελούν κάθε συνταγή του ΟΠΑΔ που θα έρθει στο φαρμακείο τους, ανεξάρτητα ποιος γιατρός την έχει συνταγογραφήσει ,προσέχοντας συγχρόνως ,τα παρακάτω:
1.Συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία .
2.Θεραπεία μηνός στις ποσότητες .
3.Δοσολογικό σχήμα για περισσότερα του ενός κουτιά
4.Σφραγίδα ότι ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ ( οι αγροτικοί (1 κουτί) ,κέντρων υγείας , νοσοκομείου εξαιρούνται , οι γιατροί ΙΚΑ και ΚΑΠΗ δεν συμπεριλαμβάνονται )
5.Η μνεία …κατόπιν εντολής … δεν είναι υποχρεωτική ,αλλά ούτε επισυνάπτεται σχετική γνωμάτευση του ειδικού .
6.Θεωρήσεις όπου και όποτε χρειάζεται
Σήμερα το πρωί ,ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ,υπήρξε τηλεφώνημα από την διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΠΑΔ ,η οποία επικαλούμενη την άποψη του προϊσταμένου της (Σουλιώτης) μας διαβεβαιώνει ότι πράγματι δεν συντρέχει λόγος να πιέσουμε περισσότερο σε αυτήν την κατεύθυνση διότι οι οδηγίες που έλαβε είναι να σταματήσουν οι υπάλληλοί της να επιμένουν σε αυτήν την τακτική ,η οποία ,συμφώνησε και αυτή ,ότι είναι στα όρια της νομιμότητας .
Επομένως συνάδελφοι ,μένουμε στα ίδια και περιμένουμε κάποια άλλα ίσως…
Επ ευκαιρία ,θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η στάση του κάθε ενός από εμάς σε θέματα διεκδικήσεων θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της συλλογικότητας ,γιατί έτσι υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα . Ας αφήσουμε λοιπόν τις βόλτες και τις προσωπικές συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους των Ασφ. Ταμείων ,που καθορίζουν την γενικότερη στάση τους ,γιατί και οι ίδιοι μπερδεύονται ,αλλά και εμείς δεν λύνουμε γενικά τα προβλήματά μας .

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ:

Αποφασίσαμε να αλλάξουμε  το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και τις εφημερίες-διανυκτερεύσεις ,εφαρμόζοντας και την σχετική απόφαση της τελευταίας μας Γ.Σ .
Συγκεκριμένα θα αλλάξει :
Ο τρόπος της σειράς εφημερίας (θα γίνεται με σειρά επιλογής από ομάδες κατά σειρά από γεωγραφική περιοχή .
Ο αριθμός των εφημερευόντων (θα γίνουν 2 + επικουρικά ; , 2 την Κυριακή)
Το ωράριο λειτουργίας ( ανοίγουμε λίγο αργότερα ; ,την Παρασκευή το απόγευμα ανοικτά )
Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα ξεκινήσει από 1/6 αφού προηγουμένως προηγηθεί ενημέρωση όλων μας για τις λεπτομέρειές του ,σε ειδικό ΔΣ που θα γίνει άμεσα .