Ποια αυτοάνοσα νοσήματα «προτιμούν» τις γυναίκες;
9 Μαΐου, 2022
Έκδοση & εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών φαρμάκων
10 Μαΐου, 2022
Ποια αυτοάνοσα νοσήματα «προτιμούν» τις γυναίκες;
9 Μαΐου, 2022
Έκδοση & εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών φαρμάκων
10 Μαΐου, 2022
Εμφάνιση όλων

10 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικός ο ύπνος

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής και τη σωματική άσκηση.

Αν και οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από άτομα σε άτομο, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από 7 έως 9 ώρες ύπνου, ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας και για αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα σε ένα ποιοτικό ύπνο. Ας δούμε παρακάτω δέκα λόγους που καθιστούν τον ύπνο σημαντικό.  

Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος

Η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και αύξησης βάρους. Η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας και να σας κάνει να τρώτε περισσότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, είναι πιο πιθανό να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να ενισχύσει τη μνήμη. Αντίθετα, ο κακός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

Μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση

Ο επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές πτυχές της αθλητικής και σωματικής απόδοσης.

Μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας

Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πολλές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της χρόνιας στέρησης ύπνου και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη

Οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται στενά με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου.

Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ύπνος τουλάχιστον 7 ωρών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το κοινό κρυολόγημα.

Ο κακός ύπνος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Επηρεάζει τα συναισθήματα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές μας δεξιότητες και την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η ανεπάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου τραυματισμού. Μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις.

Ο ύπνος μας, μαζί με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση αποτελούν τους πυλώνες της υγείας μας και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητά μας. Δώστε την προσοχή που τους αξίζει.