Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της κακοδιαχείρισης του Τ.Σ.Α.Υ. δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους του και ειδικότερα στους νέους ασφαλισμένους. Από τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Ρ. Κ. Σήφη Σπαντιδάκη μετά από επικοινωνία του με τον Κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο.

Παροχή οδηγιών για την διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού
11 Μαρτίου, 2013
Σχετικά με την συνταγογράφηση των κατ οίκον ιατρών 14-03-2013
15 Μαρτίου, 2013
Εμφάνιση όλων

Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της κακοδιαχείρισης του Τ.Σ.Α.Υ. δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους του και ειδικότερα στους νέους ασφαλισμένους. Από τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Ρ. Κ. Σήφη Σπαντιδάκη μετά από επικοινωνία του με τον Κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σήφη Σπαντιδάκη

Πλ.4ων Μαρτύρων

Ρέθυμνο Κρήτης

Τηλ.28310 23666

Ρέθυμνο 11/3/13

ΤΣΑΥ

Συνάδελφοι, δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα και ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί άμεσα. Εξ άλλου έχουμε καθυστερήσει δραματικά να αντιδράσουμε σε ένα νόμο που ισχύει από το 1993 (νόμος Σιούφα) και ο οποίος καθορίζει απαράδεκτα χαμηλές συντάξεις για τους μετά το 1993 συναδέλφους. Πάμε σε δυο κατηγορίες ασφαλισμένων . Οι ασφαλισμένοι προ του 1993 που παίρνουν σήμερα σύνταξη: ο απλός συνταξιούχος 1288 ευρώ το μήνα και 1935 ευρώ ο μονοσυνταξιούχος. Οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 θα παίρνουν από 443 ευρω. Το ΤΣΑΥ έχει δημιουργήσει 14 κατηγορίες ασφάλισης, με βάσει το ν. Σιούφα, με ποσό εισφορών από 130-580ευρω το μήνα. Ουσιαστικά οι νέοι είναι πραγματικά ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στα όρια της φτώχειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους για το ΤΣΑΥ είναι 5,2/1, με βάση βιωσιμότητας το 3,5/1.Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το ΤΣΑΥ είναι από τα πιο υγιή οικονομικά ταμεία οι διορισμένες διοικήσεις το παρουσιάζουν με αβέβαιο μέλλον

Από συζητήσεις και επαφές που κάναμε, με πρωτοβουλία μας το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το θέμα των ΟΜΟΛΟΓΩΝ προέκυψαν τα εξής:

-το ΤΣΑΥ έχει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και κακοδιαχείρισης με αποτέλεσμα να χάνει τεράστιους πόρους από εισφοροδιαφυγή και μη ελεγμένες υποθέσεις. Δεν υπάρχει μηχανοργάνωση. Για τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν υπάρχουν ετήσιοι ισολογισμοί!! όπως προβλέπει η νομοθεσία. Άλλωστε το θέμα που δημιουργήθηκε στο Βόλο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης οποιασδήποτε οργάνωσης και ανευθυνότητας από το ΤΣΑΥ. Χάθηκαν τα χρήματα, κανείς δεν τα έψαχνε επί χρόνια, οι ΕΔΕ έβγαλαν ότι δεν έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι του ΤΣΑΥ και την ψάχνουν στους 3 προέδρους των τοπικών συλλόγων!!.

-από την συναντήσεις ΠΙΣ και ΕΙΝΑΠ με τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ κ. Κωστάκη μάθαμε ότι και το ΤΣΑΥ έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 300.000.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που με πρόταση Τσιτουρίδη πούλησε τα δικαιώματα Εθνικής και έτσι χάσαμε μέσα σε 6μηνες τεράστια ποσά από την μη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ( έχει 2.5 εκ. μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ). Αυτό συνέχισε τα σκάνδαλα των προηγουμένων κυβερνήσεων με το χρηματιστήριο όταν στηρίζοντας συγκεκριμένες μετοχές χάθηκαν μεγάλα ποσά του ταμείου. Δυστυχώς το ΤΣΑΥ έχει μεγάλα ποσά σε χρήματα και μετοχές και όχι σε ακίνητα. Από την άλλη τα κτίρια που νοικιάζονται υποτιμολογούνται. Δεν έχει αποδοθεί ο κοινωνικός πόρος της τριμερούς χρηματοδότησης και δεν έχει επιστραφεί ο ΛΑΦΚΑ που αποδόθηκε από το ΤΣΑΥ τα προηγούμενα χρόνια . Συγκεκριμένα η κατάσταση στα αποθεματικά είναι η ακόλουθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ και που από τρίτους μάθαμε.

Χρήματα 430.000.000

Μετοχές 400.000.000

Ομόλογα 366.000.000

Κτίρια: το μέγαρο ΤΣΑΥ, Σταδίου 29, που στεγάζεται το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με χαμηλό ενοίκιο, το κτίριο δίπλα στη ΓΑΔΑ που παραμένει αναξιοποίητο και θερμή πηγή με 20στρ. οικόπεδο στη Θέρμη Λέσβου.

Παραμένει μεγάλη η εισφοροδιαφυγή στο ταμείο από τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται μητρώο εργοδοτών .Οι ιδιωτικές εταιρείες υγείας έχουν να ελεγχθούν από 1993 (μόνο για μια , ΄΄ΥΓΕΙΑ΄΄, υπάρχει δικαστική απόφαση για χρέος 3 εκατ. ευρώ ) .Υπολογιζόμενο κόστος εισφοροδιαφυγής , κατά τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ, πάνω από 1,5 δις ευρώ .Οι υπάλληλοι για τον έλεγχο των εταιρειών υγείας δεν ξεπερνούν τους 3 .Εκκρεμούν 49.300 αιτήσεις για εκκαθάριση. Τα κενά στη στελέχωση του ταμείου είναι τεράστια και δεν προβλέπεται διαδικασία συμπλήρωσης άμεσα.

Εμείς φέραμε θέμα ΤΣΑΥ στο ΔΣ του ΠΦΣ, στις 20/9/06. Ζητήσαμε να έρθει ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ στο ΤΣΑΥ στο επόμενο ΔΣ για να ενημερωθούμε. Τελικά ήρθε στο μεθεπόμενο , στις 27/11/06 όπου έγινε συζήτηση . Εμείς προτείναμε και έγινε αποδεκτό να έλθουμε σε συνεννόηση και συντονισμό με τους άλλους Πανελλήνιους: Γιατρών, Οδοντ/ρων, Κτην/ρων και ΠΕΦ και από κοινού να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και ενημέρωση του κλάδου. Φυσικά και δεν έγινε τίποτα! Στο ΔΣ στις 17/01/07 τους ενημερώσαμε ότι έγινε επαφή ΔΣ Π.Ι.Σ με Τσιτουρίδη για το ΤΣΑΥ και ξαναποφασίσαμε το ίδιο , κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Π. συλλόγων. Εμείς και άλλοι συνάδελφοι προτείναμε τα αυτονόητα: όχι διάκριση των συνταξιούχων σε 2 κατηγορίες, ενιαία και ανώτατη σύνταξη για όλους. Εκλεγμένη διοίκηση και αυτοδιαχείριση στο ΤΣΑΥ από τους ασφαλισμένους του, εν ενεργεία και συνταξιούχους. Δημοκρατία και διαφάνεια σε όλους τους τομείς και κυρίως στα οικονομικά. Δημόσιος απολογισμός, λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος στους ασφαλισμένους και όχι στον εκάστοτε υπουργό. Μηχανοργάνωση και αποκέντρωση, απαίτηση είσπραξης από το ΤΣΑΥ ΟΛΩΝ των χρεών προς αυτό από ιδιωτικές κλινικές αλλά και το δημόσιο κλπ. Επιπλέον απαιτείται μια έγκυρη αναλογιστική μελέτη για το μέλλον του ασφαλιστικού μας ταμείου. Τα ίδια αποφάσισε και η ΓΣ του ΠΦΣ στις 03/03/07.Τα ίδια ξαναποφάσισε το ΔΣ του ΠΦΣ στις 25/04/07 στο Βόλο. Επίσης αποφασίσαμε περιφερειακές συσκέψεις (Θεσ/κη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα , Κρήτη, Καβάλα κλπ) για ενημέρωση ( η ΓΣ του Φ ΣΑ αποφάσισε ειδική ΓΣ άμεσα με μόνο θέμα το ΤΣΑΥ) και να αναθέσουμε στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ την σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για το μέλλον του ΤΣΑΥ . Αυτά αν δεν γίνουν και σε συντονισμό με γιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. ΑΝ!!! γίνουν κάποτε.

Eν τω μεταξύ προέκυψε ότι το ΤΣΑΥ είναι αναμεμιγμένο στο ΄΄κόλπο΄΄ με τα ΄΄δομημένα΄΄ με 55 εκ. ευρώ και μάλιστα υπάρχει καταγγελία, ακούστηκε και στη Βουλή, για πλαστό πρακτικό του ΔΣ του ΤΣΑΥ. Τον τελευταίο χρόνο πρέπει από τα ΄΄δομημένα΄΄ και άλλες ενέργειες να έχει χάσει πολλά εκατ. ευρώ και έχει υπερβεί κατά 50% το όριο του νόμου για τέτοιες επενδύσεις.

Ψηφίστηκε δε στη Βουλή, στις 19/04/07 με ειδική τροπολογία που είχε εξαγγείλει ο υπουργός μετά το Πάσχα, ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων στα Ταμεία. Πήραν αιρετή διοίκηση ΕΔΟΕΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ που κινητοποιήθηκαν και ήταν στη Βουλή. Οι δικοί μας δήλωσαν ότι δεν το… ήξεραν. Χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά δείχνει και τον τρόπο λειτουργίας του ΠΦΣ.

Συνάδελφοι , κάθε μέρα αναδεικνύονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την καταλήστευση των Ταμείων. Με τα ¨δομημένα¨ ομόλογα στήθηκε ένα ΄΄κόλπο΄΄ μέσω του οποίου η κυβέρνηση εξασφάλισε φθηνά δάνεια και οι επιτήδειοι μεσάζοντες μίζες εκατ. ευρώ. Για να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει στο ΤΣΑΥ και στα άλλα Ταμεία , πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και μάλλον μόνο από εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα το μάθουμε. Η ζημιά πρέπει να κοστολογηθεί και να επιστραφεί στο ταμείο μας όπως και παλαιότερες ζημιές, χρηματιστήριο, άτοκη χρηματοδότηση στο κράτος κλπ Να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες αστικές και ποινικές. Να διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τα αποθεματικά των Ταμείων με σταθερή και εγγυημένη απόδοση. Και βέβαια η στήριξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των ιδιωτικών εταιρειών. Θυμίζουμε ότι φέτος και για πρώτη φορά πρωθυπουργός παρευρέθη στο ετήσιο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών. Όπως θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχαμε μείωση κατά 30-40% στις συντάξεις του ΤΕΒΕ.

Συνάδελφοι, αν μείνουμε απλώς μόνο στις αποφάσεις ως συνήθως, αν δεν υπάρξει κινητοποίηση για το θέμα ΤΣΑΥ απ’ όλους τους υγειονομικούς και δεν επιβάλουμε την αυτοτέλεια του, με αιρετή διοίκηση και κοινωνικό έλεγχο, δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες . Και πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόταση μας για κινητοποίηση στις 15/05/07 μαζί με άλλους φορείς για τα ΄΄ομόλογα΄΄ στηρίχθηκε μόνο από τον Γιάννη Καβαλάρη.

– Να μελετήσουμε άμεσα , το θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων προς το συμφέρον όλων των υγειονομικών και ιδιαίτερα των νέων και την αναβάθμιση του ΚΑΕΦ.

ΥΓ. Το ΤΕΑΥΦΕ, που μας αφορά έμμεσα, είχε ( 2007) επενδύσει, με δικομματική συναίνεση, το 60% !! των αποθεματικών του, εκ των οποίων 55 εκ. ευρώ σε ΄΄δομημένα΄΄ ομόλογα.