ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 01/04/2022 ΕΩΣ 31/05/2022
31 Μαρτίου, 2022
Ποια αυτοάνοσα νοσήματα «προτιμούν» τις γυναίκες;
9 Μαΐου, 2022
ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 01/04/2022 ΕΩΣ 31/05/2022
31 Μαρτίου, 2022
Ποια αυτοάνοσα νοσήματα «προτιμούν» τις γυναίκες;
9 Μαΐου, 2022
Εμφάνιση όλων

Νινίδα: Τι είναι; Πώς αντιμετωπίζεται;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΝΙΔΑ;

Η νινίδα είναι γνωστή κι ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα των βρεφών. Είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος. Τη βλέπουμε στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους  σαν κιτρινωπό λέπι στο κεφαλάκι τους.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων  εντοπίζουμε τη νινίδα μόνο στο τριχωτό και το πρόσωπο, αλλά μερικές φορές τη βλέπουμε και στο υπόλοιπο σώμα. Η νινίδα επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής και παραμένει προσκολλημένη στα μαλλιά. Έχει ως αποτέλεσμα λιπαρές, λευκές ή κίτρινες πλάκες κρούστας πάνω στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτές οι πλάκες συχνά  περιβάλλονται από ερυθρότητα. Αρχικά κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφή του κρανίου, στην πηγή ( στο σημείο ένωσης των οστών του κρανίου) και μετά προχωρούν σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Αρκετές φορές, η νινίδα κάνει την εμφάνισή της στα φρύδια ή ακόμη και στο πρόσωπο.

Δεν είναι κάποια σπάνια δερματική πάθηση. Το αντίθετο! Είναι η πιο συχνή δερματίτιδα στη βρεφική ηλικία. Περίπου τα μισά βρέφη έχουν πιθανότητα να την εμφανίσουν.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες που ένα μωρό λαμβάνει από τη μητέρα του στο τέλος της εγκυμοσύνης, είναι υπευθυνές για τη νινίδα. Ειδικότερα αυτές υπερδιεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας και λεπιού.  Ωστόσο οι γονείς ας  γνωρίζουν ότι δεν είναι μεταδοτικό και πιθανότατα δεν ενοχλεί το μωρό καθόλου.

Η νινίδα δεν έχει σχέση με την ατοπική δερματίτιδα που συνήθως εμφανίζεται μετά τον 6ο μήνα.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΝΙΔΑ;

Παρακάτω έχουμε για τους γονείς και όσους φροντίζουν τα βρέφη ορισμένες χρηστικές συμβουλές:

  • Απαλό βρεφικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού, μόνο με τα δάχτυλα ή μια μαλακή χτενούλα.
  • Κάνετε απαλό πλύσιμο με βρεφικό σαμπουάν (πάνω από μία φορά τη μέρα).  Κάνετε καλό ξέπλυμα στο κεφαλάκι του από όλο το σαμπουάν. Μετά σκουπίζετε απαλά με μια πετσέτα.
  • Κάνετε χρήση σαμπουάν ειδικά για τη νινίδα.
  • Διαλέξτε ένα ειδικό μαλακτικό λάδι, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε και ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νινίδας. Αλείφετε το λάδι με ελαφρύ μασάζ πάνω στα σημεία που βλέπετε νινίδα. Αφήνετε για 30 – 60 λεπτά.  Έτσι τα  «λέπια»  μαλακώνουν και να αποκολλούνται εύκολα. Μετά, κάνετε ένα λούσιμο στα  μαλλάκια με το βρεφικό σαμπουάν.

ΠΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;

Αν ο γονιός παρατηρήσει ελαφριά αιμορραγία ή παραγωγή πύου ας  επικοινωνήσει με τον παιδίατρο. Εάν αυτός κρίνει, θα δώσει σύσταση για δερματολογική εκτίμηση. Σημειώνουμε πως όλοι οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι στο γνωστικό αντικείμενο της παιδοδερματολογίας.

Χαράλαμπος Καζάκος

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος