ΝΕΟΣ Κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες που ανήκουν στην θετική λίστα φαρμάκων
18 Απριλίου, 2012
Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3(α) οικ.34092
18 Απριλίου, 2012
Εμφάνιση όλων

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Μετά από αρκετές συζητήσεις και αναβολές έχουμε δει ότι θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σε ένα διευρυμένο καλοκαιρινό ωράριο, με το οποίο θα αντιμετωπίζονται, οι απαιτήσεις συναδέλφων για περισσότερες ώρες εργασίας αλλά και για να αφαιρεθούν τα κίνητρα ώστε να προχωρήσουν κάποιοι από αυτούς εκβιαστικά, στην ένταξή τους στο διευρυμένο (όπως αυτό προβλέπεται από το Νόμο 4052). 

Η πεποίθηση που υπάρχει πάντως, Πανελλήνια ,είναι ότι ,τα παρόμοια προβλήματα αλλά και άλλα , να διευθετούνται σε επίπεδο Συλλόγων ,ούτως ώστε να ενισχυθεί η σύμπνοια και να καλλιεργηθεί κλίμα συλλογικότητας, απαραίτητο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς .

Υπάρχει λοιπόν απόφαση για αύξηση του αριθμού των επικουρικών φαρμακείων κατά τα απογεύματα της Δευτέρας ,Τετάρτης και Σαββάτου πρωί . Σταματά η περίπτωση χρονικών αλλεπικαλύψεων κατά την έναρξη της διανυκτέρευσης ,με τους εφημερεύοντες ,προκειμένου να είναι βιώσιμη η διανυκτέρευση οικονομικά . Το θέμα της χωροταξικής κατανομής των φαρμακείων βάρδιας είναι δύσκολο να διευθετηθεί καθόσον ο κύριος όγκος των φαρμακείων ευρίσκεται συγκεντρωμένος σε ένα μικρό κύκλο του κέντρου της πόλης . Η πρόταση για δημιουργία ομάδων ,στις οποίες θα χρεώνεται κυκλικά η ευθύνη της διεκπεραίωσης των εφημεριών –διανυκτερεύσεων- επικουρίας ,σε αυτή την φάση και για τεχνικούς λόγους και έλλειψης χρόνου προετοιμασίας ,δεν μπορεί να εφαρμοστεί ,αλλά θα επανέλθουμε καθόσον πιστεύουμε ότι θα λυθούν προβλήματα αλλαγών και θα ελαφρυνθεί ο χρόνος ενασχόλησης του Συλλόγου με την βάσανο της αλλαγής ,εφόσον βεβαίως αυτή συμβαίνει .

Μετά την 1η λοιπόν Μαΐου ,θα έχουμε το παρακάτω ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ:

Το κανονικό ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει το ίδιο που υφίσταται τώρα ,με στόχο να παραμείνουμε στις 40 ώρες εβδομαδιαίως .

Καθημερινά 1 εφημερεύον με ωράριο λειτουργίας :

Δευτέρα έως και Σάββατο από 8.30 π.μ – 9.00 μ.μ

(την Παρασκευή το εφημερεύον κλείνει στις 8.30 μ.μ)

(την Κυριακή θα είναι 2 τα εφημερεύοντα με το ίδιο ωράριο )

Καθημερινά 1 διανυκτερεύον με ωράριο από 9 μ.μ – 8.30 π.μ

(την Παρασκευή το διανυκτερεύον θα ανοίγει στις 8.30 μ.μ)

Επί πλέον θα υπάρχουν 4 επικουρικά γιά τις ημέρες

Δευτέρα ,Τετάρτη από 5.30 μ.μ – 9 μ.μ και

Σάββατο από 10.00 π.μ – 3 μ.μ

Συνάδελφοι ,οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην διαδικασία της επικουρίας, μπορεί να το δηλώσουν και να εξαιρεθούν , πράγμα το οποίο δεν μπορούν να κάνουν και για τις κανονικές εφημερίες –διανυκτερεύσεις ,οι οποίες είναι υποχρεωτικές (εκτός νομίμου εξαίρεσης)

Θα ληφθεί ,μηχανογραφικά ,μέριμνα , η συχνότητα των διανυκτερεύσεων να είναι σε επίπεδο 28 ημερών επαναληψιμότητας .

Θα ληφθεί ,μηχανογραφικά ,υπόψη ,η ήδη υφιστάμενη κατάσταση στις εφημερίες –διανυκτερεύσεις ( για τα επικουρικά όχι ) .

Η κατάσταση της βάρδιας έχει ,όπως ο νόμος ορίζει ,βάθος 6 μηνών . Μετά την κατάρτισή της ,δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές ,εκτός σε τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις , έκτακτης ανάγκης του συναδέλφου .

Είναι κατανοητό ,ότι για το παραπάνω ωράριο πιθανόν να υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη .Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει να βρεθεί μια μέση λύση ,υπάρχουν ακόμη ενστάσεις και διαφοροποιήσεις και αυτό προφανώς είναι λογικό .

Αποτελεί όμως και μεγάλο πρόβλημα οι συνεχείς αλλαγές στον τρόπο έκδοσης . Είναι πρόβλημα και κόστος για τον Σύλλογο ,αλλά κυρίως δημιουργεί δυσκολία στην κατανόηση από τους πολίτες ,οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετηθούν και μπερδεύονται .

Θα γίνει προσπάθεια να προλάβουμε την 1η Μαΐου για να έχουμε τις καταστάσεις και εβδομαδιαίες κάρτες . Σε αντίθετη περίπτωση ,θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 10-15 Μαΐου .

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο κλάδος ,πέραν των άλλων ,πιέζει αυτόν τον καιρό ,για την εξόφληση των τιμολογίων του 2011 .Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι …ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και επομένως ,ότι και να μας δώσουν ,παρά τα νομοθετηθέντα και υπεσχημένα θα είναι καλοδεχούμενα .Οι πιέσεις που εξασκούνται είναι μεγάλες από μεριάς μας ,κυρίως όμως από τους μεγάλους Συλλόγους ,είναι μεγάλες ,αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά .

Προσωπικά πιστεύω, ότι θα μπουν στους λογαριασμούς τα χρήματα 1-2 τιμολογίων (ΟΠΑΔ) ,λόγω των επερχόμενων εκλογών ,αλλά για τα άλλα ασφ. ταμεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε , ότι τα τιμολόγιά τους θα τα δούμε να εξοφλούνται πολύ δύσκολα . Η πρόταση για επί τέλους διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όλους αυτούς τους ταπατζήδες ( ΤΑΥΤΕΚΩ , ΕΤΑΑ ,ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ) δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη ,θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ,όπως έχουν κάνει και οι άλλοι Σύλλογοι .

Το Σάββατο θα υπάρξει σύσκεψη Προέδρων των ΦΣ στα γραφεία του ΠΦΣ ,για να μεθοδεύσουμε τις παρά πέρα κοινές μας ενέργειες .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σήφης Σπαντιδάκης                       Κώστας Βαρδιάμπασης