Νέα Υπουργική Απόφαση για την προμήθεια Ναρκωτικών φαρμάκων του κρατικού μονοπωλείου στα ιδιωτικά φαρμακεία
1 Σεπτεμβρίου, 2009
Το νέο ΔΣ του Φ.Σ.Λ.
27 Δεκεμβρίου, 2010
Νέα Υπουργική Απόφαση για την προμήθεια Ναρκωτικών φαρμάκων του κρατικού μονοπωλείου στα ιδιωτικά φαρμακεία
1 Σεπτεμβρίου, 2009
Το νέο ΔΣ του Φ.Σ.Λ.
27 Δεκεμβρίου, 2010
Εμφάνιση όλων

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΓΑ (από το Σήφη Σπαντιδάκη, Πρόεδρο του ΦΣΡ)

H HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ

 

Από σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη της εγκυκλίου Υ3α/ΓΠοικ/59039 με ημερομηνία 2/5/11 ,με θέμα : Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ .

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή ,οι έχοντες το δικαίωμα συνταγογράφησης ιατροί που έχουν σχέση με τον ΟΓΑ ( εργαζόμενοι σε Κρ. Νοσοκομεία ,Κέντρα Υγείας , Πολυδύναμα- ειδικά-περιφερειακά Ιατρεία ) υποχρεούνται από 1/5/11 να συνταγογραφούν με ηλεκτρονικό τρόπο ,κατά τα πρότυπα των ιατρών του ΟΑΕΕ .

Είναι κατανοητό πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου συνταγογράφησης προϋποθέτει την ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού από τον ιατρό ,αλλά κυρίως από τον φαρμακοποιό και ναι μεν ο φαρμακοποιός έχει αγογγύστως αποδεχτεί το κόστος της προμήθειας αλλά και εξοικείωσης με το σύστημα αυτό καθαυτό το έχει κάνει συνειδητά ,αλλά ο ιατρός αντιδρά .

Ο ιατρός αντιδρά ,επικαλούμενος την γραφειοκρατία ,το κόστος προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού ,αλλά κυρίως την προσπάθεια που γίνεται, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού ,για να υπάρξει έλεγχος στο τι και πως, ο ίδιος συνταγογραφεί . Το τελευταίο ,δηλαδή ,τον τρόπο συνταγογράφησης ,που είναι και η κυρία αιτία δημιουργίας δαπάνης, στο ασφαλιστικό σύστημα και την οποία πολλοί θεωρούν υπέρογκη ,δεν αποδέχονται οι ιατροί ,οπότε και αντιδρούν ,αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία .

Στο σημείο αυτό και για μία ακόμη φορά ,ο ΟΓΑ εν προκειμένω , φοβούμενος τις πιέσεις των ασφαλισμένων αλλά και τις γκρίνιες των ιατρών ,επιλέγει την προσφιλή μέθοδο ,η οποία δεν είναι άλλη ,από το να φορτώσει όλη αυτήν την γραφειοκρατία ,στην στιβαρή καμπούρα των φαρμακοποιών ,επιχειρώντας να τους υποχρεώσει ,να αντιγράφουν τις χειρόγραφες συνταγές των ιατρών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΓΑ .

Οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου όμως, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης ,δηλώνουν ότι ουδεμία έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν ,σε αυτήν την διαδικασία και σημειώνουν, ότι θα εκτελούν τις συνταγές του ΟΓΑ που παραλαμβάνουν ,είτε χειρόγραφες είναι αυτές ,είτε ηλεκτρονικές .

Με την ευκαιρία ,οι φαρμακοποιοί ,δηλώνουν ,πως η πλάτη τους δεν μπορεί να σηκώσουν άλλα βάρη και κόστη και ότι πρέπει κάποια στιγμή ,οι νομοθετούντες και υψηλόβαθμοι ιμπρεσάριοι ,που από τα λουστρινάτα γραφεία τους αποστέλλουν κάθε τρεις και λίγο διαταγές , με την μορφή εγκυκλίων ,να σεβαστούν επί τέλους αυτούς που έχουν βάλει πλάτη, για τα καλά, στους πειραματισμούς της κυβέρνησης ,πειραματισμούς των οποίων τα αποτελέσματα δυστυχώς έχουν κυρίως οριζόντιο και όχι διαρθρωτικό χαρακτήρα ,και επομένως είναι αναποτελεσματικοί .

 

Σήφης Σπαντιδάκης

  

         Πρόεδρος

Φαρμακευτικού Συλλόγου

           Ρεθύμνου