Επιστολή ΠΦΣ προς ΠΙΣ σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη συνταγογράφηση του σκευάσματος trulicity
5 Μαΐου, 2023
Νέες χονδρικές τιμές ΜΗΣΥΦΑ σε φαρμ. σκευάσματα των εταιρειών ARRIANI, ΖΑΡΜΠΗ και Johnson & Johnson
12 Μαΐου, 2023
Εμφάνιση όλων

ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΕΜΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΠΦΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

Δεκάδες φαρμακοποιοί  της Αθήνας στα σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων που διοργανώνει ο  ΠΦΣ

Με την συμμετοχή δεκάδων φαρμακοποιών από την Αττική πραγματοποιήθηκαν τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων που διοργάνωσε ο Π.Φ.Σ.

H διασφάλιση της ποιότητας των γαληνικών σκευασμάτων στο εργαστήριο του φαρμακείου αποτελεί τον πυρήνα της εκπαίδευσης των φαρμακοποιών στον κύκλο των σεμιναρίων που διοργανώνονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του μεγάλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ, υπό την ευθύνη και εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς είπε χαρακτηριστικά ότι «το φαρμακείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Για τον λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται. Ο Π.Φ.Σ. εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει αναδιοργανώνει σειρές εκπαιδευτικών σεμιναρίων και οι συνάδελφοι σε ολόκληρη την Ελλάδα ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Ήρθε και η σειρά της Αθήνας» είπε ο κ. Βαλτάς

Ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Γραμματέας του Φ.Σ. Αττικής και αντιπρόεδρος  του ΠΦΣ ανέφερε ότι μέσω της εξειδικευμένης γνώσης του φαρμακοποιού , το φαρμακείο γίνεται βιώσιμο και εξελίσσεται στο νέο περιβάλλον

Ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ  και αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Σεραφείμ Ζήκας ανέφερε πώς οι φαρμακοποιοί ανταποκρίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ινστιτούτου αντιλαμβανόμενοι τον καθοριστικό νέο ρόλο του Φαρμακείου που διαμορφώνουν οι σύγχρονες συνθήκες στην Δημόσια Υγεία .

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ηλίας Καναβός της εταιρείας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ που είναι χορηγός μαζί με την εταιρεία FAGRON

Θα ακολουθήσουν αλλά δύο σεμινάρια στις  13 & 14 Μάιου,  τα οποία θα διεξαχθούν και αυτά  στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα.

Τα σεμινάρια με θέμα: «Υποδειγματική  Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων-Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ.

Τα συγκεκριμένα σεμινάρια αφορούν τους Φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά με την συνεργασία και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά

 

 

Το Φαρμακείο της επομένης μέρας

 

Περισσότεροι από 60 Φαρμακοποιοί παρακολούθησαν   στο Κιλκίς την  πρώτη ημερίδα, που διοργανώθηκε στο Κιλκίς  με θέμα: «Παχυσαρκία: Νόσος ή αισθητική διαταραχή»,  σε συνεργασία με τους Φ. Συλλόγους Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και Σερρών και χορηγό την εταιρεία Novo Nordisk.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς  χαιρετίζοντας ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης του Π.Φ.Σ.  είναι να δημιουργήσει και να στηρίξει το φαρμακείο της επόμενης μέρας . Για τον λόγο αυτό άλλωστε και στις προτάσεις  που κατατέθηκαν στον Υπουργό υγείας για τις υπηρεσίες, περιλαμβάνονται  και οι υπηρεσίες από τα φαρμακεία που αφορούν στην  καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατα δημιουργηθέν  θέμα  με την συνταγογράφηση σκευασμάτων για την παχυσαρκία ενώ οι ενδείξεις είναι για τον διαβήτη γεγονός  που επιτείνει το πρόβλημα λόγω και των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά.

Όπως ανέφερε πρόκειται για μια προσπάθεια με στόχο την έγκυρη εκπαίδευση των φαρμακοποιών στη νόσο της παχυσαρκίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση των ασθενών με παχυσαρκία στο φαρμακείο, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό κρίκο της θεραπευτικής ομάδας που θα αναλάβει τη φροντίδα των ασθενών αυτών.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ  και πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας μιλώντας είπε ότι τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη δράση και στρατηγική μετεξέλιξης του φαρμακείου σε έναν «πολυχώρο υγείας»  προκειμένου να το φαρμακείο να ανταπεξέλθει στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

Χαιρετισμό απηύθυναν  επίσης η κυρία Κατή Σοφία πρόεδρος του Φ.Σ. Ημαθίας , ο κ. Δουλκερίδης Χαράλαμπος πρόεδρος του Φ.Σ.Πέλλας και ο κ. Ρόντσης Αναστάσιος πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών

 

Εισηγητές της ημερίδας ήταν  ο κ. Αλέξανδρος Μουρουγλάκης Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Πανελλήνιου Συλλόγου στήριξης ατόμων με Παχυσαρκία και ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης Κλινικός Φαρμακοποιός, MSc in Clinical Pharmacy, MSc στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων.

 

Ακολούθησε  ενημέρωση για τις Συνενώσεις Φαρμακείων από τον κ. Αθανάσιο Γουβάλα, φαρμακοποιό MSc, PgDip, που ανέλυσε το άρθρο 52 του νόμου 4999/2022. Συζητήθηκαν  οι προοπτικές που ανοίγονται για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σε μια μεταβατική εποχή, γεμάτη προκλήσεις για το επάγγελμά μας και δόθηκαν απαντήσεις σε  ερωτήσεις-απορίες που αφορούν στην υλοποίηση και τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.