ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ “ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
25 Σεπτεμβρίου, 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΗ
28 Σεπτεμβρίου, 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
25 Σεπτεμβρίου, 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΗ
28 Σεπτεμβρίου, 2012
Εμφάνιση όλων

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ “ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ “ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Χανιά 25-9-2012

Η πρόσφατη εξαγγελία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, που απασχόλησε έντονα τον κλάδο μας με πολλούς τρόπους αλλά και το πανελλήνιο, ξεκίνησε το πρωινό της 13 Σεπτέμβρη, όταν δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον πρόεδρο της Τράπεζας Χανίων κ. Μαρακάκη. Ο πρόεδρος μου δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των φαρμακείων, παρέχοντας χρηματοδότηση στα φαρμακεία του Νομού Χανίων, ώστε να λυθεί το κοινωνικό πρόβλημα που είχε αρχίσει να δημιουργείται με την μη παροχή πίστωσης προς τους ασφαλισμένους.

Με τον πρόεδρο βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία λόγω και της συμμετοχής μου στο Δ.Σ. της Τράπεζας και τον κρατούσα ενήμερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, αλλά και για τις λύσεις χρηματοδότησης που αναζητούσαμε όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν.

Θεώρησα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησα να συναντηθούμε άμεσα για να συζητήσουμε τον τρόπο που αυτό θα μπορούσε να γίνει, ώστε να διαμορφωθεί σωστά ένα χρηματοδοτικό προϊόν για ανάγκες του φαρμακείου, αφού προηγουμένως ενημέρωσα τον αντιπρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου μας που επίσης βρήκαν ενδιαφέρουσα την ιδέα.

Η συνάντησή μας έγινε την επόμενη μέρα και καταλήξαμε σε ένα χρηματοδοτικό προϊόν που θα χαρακτήριζα σαν ένα ιδιότυπο “factoring”. Η τράπεζα δηλαδή, θα προεξοφλεί τα αντίγραφα των τιμολογίων που θα προσκομίζονται από τα φαρμακεία στα καταστήματά της, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει την εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης από τον ΕΟΠΥΥ. Το ετήσιο επιτόκιο θα ισούται με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας που σήμερα είναι

9,5% και μεταφράζεται σε 0,85% μηνιαίας επιβάρυνση για το φαρμακείο που θα χρειαστεί την χρηματοδότηση.

Η τράπεζα θα εξοφλεί απευθείας ή μέσω της έκδοσης επιταγών τους προμηθευτές των φαρμακείων. Το προϊόν που είναι ήδη διαθέσιμο, θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση ανάλογη με το μηνιαίο αιτούμενο ποσόν κάθε φαρμακείου από τον ΕΟΠΥΥ, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ ανά φαρμακείο.

Από ορισμένες πλευρές του κλάδου μας υπήρξε καχυποψία, με αφορμή την εξαγγελία της πρωτοβουλίας της Τράπεζας λίγο πριν την Γ.Σ. του Πανελληνίου και θεωρήθηκε σαν πρωτοβουλία για να σταματήσει η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Κάποιοι μάλιστα φαρμακοποιοί, τους οποίους δυσκολεύομαι να αποκαλέσω συναδέλφους, επιδόθηκαν σε ανώνυμες ύβρεις και συκοφαντίες μέσω διαδικτύου με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αντέχει στην κοινή λογική, διότι η πρόταση της Τράπεζας Χανίων απευθυνόταν αποκλειστικά στα φαρμακεία των Χανίων, που αποτελούν κάτι περισσότερο από το 1% του συνόλου των φαρμακείων της χώρας.

Οι διαδικασίες δε που ακολούθησε ο σύλλογός μας στο θέμα της αναστολής, αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί ήταν εντελώς αβάσιμοι. Μετά την πραγματοποίηση της Γ.Σ. του Πανελληνίου, όπως όλοι οι σύλλογοι, πήραμε συλλογικά την απόφασή μας να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του δευτεροβάθμιου οργάνου μας.

Τώρα αν κάποιοι φαρμακοποιοί των Χανίων ψήφισαν υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης συνεκτιμώντας και το χρηματοδοτικό προϊόν που είχαν στην διάθεσή τους, δεν μπορώ να το αποκλείσω και δεν το θεωρώ σαν κάτι αρνητικό. Η κινητοποίησή μας πιστεύω δεν είναι αυτοσκοπός και τα προϊόντα που διακινούμε δεν είναι περιττά είδη πολυτελείας, αλλά φάρμακα πολύτιμα για την ζωή συνανθρώπων μας.

Η αναζήτηση λύσεων σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως κάναμε και εμείς στα Χανιά, είναι υποχρέωση όλων των συνδικαλιστικών μας

οργάνων. Το θέμα της εξασφάλισης κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό διότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, το κράτος το οποίο πιέζεται οικονομικά, να μας πει ότι αν εσείς δεν μπορείτε να δώσετε ένα μήνα επί πλέον πίστωση, μπορούν κάποιοι άλλοι που δεν θα είναι κατ ανάγκην φαρμακοποιοί , να δώσουν πολύ μεγαλύτερη πίστωση και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ.

Θα πρέπει σαν κλάδος να αντιμετωπίζουμε θετικά τέτοιες πρωτοβουλίες, διότι μπορεί να γίνουν αφορμή και για άλλα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο να προσφέρουν ανάλογα προϊόντα, να τα ενεργοποιήσουν ξανά βοηθώντας τα φαρμακεία όλης της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους .

Λίγες μέρες μετά την γνωστοποίηση της πρότασης από την Τράπεζα δεν είναι ίσως τυχαίο, που ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι και ο ίδιος αναζητά λύση “factoring” για να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Τελευταία έχει επικρατήσει σε πολλούς συναδέλφους η άποψη, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ξαναπληρώσουν, άρα πρέπει να αναστείλουμε επ αόριστον την παροχή πίστωσης προς τους ασφαλισμένους τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλουμε λουκέτο στα φαρμακεία μας, διότι σχεδόν κανένα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ταμεία.

Είναι και αυτός κατά την γνώμη μου, ένας από τους λόγους που ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει ψύχραιμα τα προβλήματά του και οδηγούμαστε σε λαθεμένες συνδικαλιστικές πρακτικές. Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι ο ισχυρός παράγοντας σε αυτή την διαμάχη είναι οι φαρμακοποιοί, αλλά νομίζω ότι έχουν άγνοια κινδύνου . Ο ισχυρός είναι το κράτος , οι υπερβολές μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά και δεν πρέπει να αγνοούμε τις προειδοποιήσεις για μεταφορά μέρους ή του συνόλου της επαγγελματικής ύλης του φαρμακείου σε άλλες επιχειρήσεις, το ενδεχόμενο ατομικών συμβάσεων κ.λ.π.

Η πρωτοβουλία χρηματοδότησης όπως την περιέγραψα, έχει φυσικά κόστος για το φαρμακείο, αλλά είναι ένα τραπεζικό προϊόν με λογικούς για την εποχή όρους. Το γεγονός ότι το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 0,85%, δηλαδή είναι πολύ μικρότερο από το “rebate” που δεν θα καταβάλλει το φαρμακείο στον ΕΟΠΥΥ λόγω καθυστέρησης, λίγοι το σκέφτηκαν.

Δεν πιστεύω φυσικά ότι η μόνιμη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην αύξηση του δανεισμού των φαρμακείων, αλλά στην εξασφάλιση μόνιμων πόρων από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και σ’ άλλες ενέργειες που πρέπει κατά την γνώμη μου να προωθήσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα που έχει τραγικά καθυστερήσει . Η σημαντικότερη , είναι η εξασφάλιση νομοθετικού πλαισίου για την συνένωση των φαρμακείων με την μορφή συνεταιρισμών και παραπέμπω σε σχετική πρόταση που εδώ και ένα χρόνο έχω καταθέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου, θα ήθελα να πω ότι πιστεύω, πως στις παρούσες συνθήκες, αν τα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εξοφλήσουν στα φαρμακεία της χώρας, όλα όσα χρήματα εκπρόθεσμα τους χρωστούν, χιλιάδες φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να είναι μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αν δεν φροντίσουμε να υπάρξει ταχύτατα σωστό νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει τις συνενώσεις φαρμακείων, το θέμα θα το λύσει η αγορά με το κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων. Η Ελληνική αγορά δεν μπορεί να συντηρήσει 13000 φαρμακεία, μπορεί όμως να συντηρήσει 13000 φαρμακοποιούς.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η περίοδος της ευμάρειας ενός καλά προστατευμένου από το κράτος επαγγέλματος και μιας ολοένα διογκούμενης φαρμακευτικής δαπάνης, έχει τελειώσει και αν θέλουμε να υπάρχουμε αύριο σαν επαγγελματίες, πρέπει να φερθούμε και σαν επαγγελματίες. Δεν πρέπει να διαρρήξουμε την σχέση μας με τον Έλληνα ασφαλισμένο, διότι κυρίως αυτός συντηρεί τα φαρμακεία μας και δεν πρέπει να λιθοβολούμε σαν κακομαθημένα παιδιά, όσους προσπαθούν

καλοπροαίρετα να μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Η εποχή επιβάλλει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι να αποβάλλουμε ότι αρνητικό φέρνουμε από το παρελθόν, έτοιμοι να υιοθετήσουμε όποιες ιδέες και προτάσεις θα μας εξασφαλίσουν το μέλλον και να αγωνιστούμε για αυτές.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων

Βάμβουκας Τάσος