Προστασία από κουνούπια & ιο Δυτικού Νείλου
30 Ιουνίου, 2023
Οδηγείες αυτοπροστασίας για τον καύσωνα
14 Ιουλίου, 2023
Προστασία από κουνούπια & ιο Δυτικού Νείλου
30 Ιουνίου, 2023
Οδηγείες αυτοπροστασίας για τον καύσωνα
14 Ιουλίου, 2023

Μια καμπάνια Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης και Προσέλκυσης με τη συνεργασία του @orizondas_chania και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

❤️Γιατί να γίνεις δότης;

Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος ( ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων είναι η θεραπεία σωτηρίας για ασθένειες που δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο,όπως οι διάφοροι τύποι λευχαιμίας ,μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα , λεμφωμάτα , η απλαστική αναιμία ,κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες , μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.ά.

❤️Πώς μπορείς να γίνεις δότης ;

Εάν είσαι 18-45 χρόνων με καλή κατάσταση υγείας και θέλεις να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση ,μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία:

🙏1.Εγγραφή ως εθελοντής δότης .

– συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής

– δίνεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος ( σιέλου ) για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.

Το αποτέλεσμα καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ( ΕΟΜ και ΒΜDW) με τήρηση των πρωτοκόλλων εμπιστευτικότητας και του νόμου περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

🙏2. Εάν βρεθεί συμβατότητα με κάποιον ασθενή θα ενημερωθείς για να επιβεβαιώσεις ότι εξακολουθείς να επιθυμείς τη δωρεά και αν ναι κάνεις συμπληρωματική εξέταση επιβεβαίωσης της συμβατότητας και

🙏3. υποβάλλεσαι σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου.

🙏4.προσφέρεις το δώρο των αιμοποιητικών κυττάρων .

Είσαι εσύ ,ο δότης ,που θα αποφασίσεις αν θα δωρίσεις μυελικό μόσχευμα ή αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα.

Στη πρώτη μέθοδο γίνεται λήψη μυελού με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδική βελόνα.

Στη δεύτερη μέθοδο γίνεται μια αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της οποίας το αίμα εισέρχεται σε ένα ειδικό μηχάνημα που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη.

🥰Για να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε με τον @orizondas_chania και με τα φαρμακεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων που συμμετέχουν